Ilość składników na 1 porcję:
MG2 Materiały poufne SFINKS POLSKA S.A.
NAZWA SKŁADNIKA
Ilość
Polędwica wieprzowa
0,250kg
Sos chimichurri
1 szt.
Ilość składników na 5 porcji:
Oliwa z oliwek
0,100l
Czosnek świeży
0,060kg
Ocet winny
0,050l
Sól
0,010kg
Oregano
0,005kg
pieprz
0,002kg
Chyli
Natka pietruszki - świeża
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKŁADNIKÓW:
1. Polędwicę wieprzową nacinamy w środku wzdłuż włókien i rozkładamy na kształt steku. Można naciąć w dwóch, trzech miejscach. Polędwicy nie należy klepać tłuczkiem, a sam stek powinien mieć nie mniej niż 1cm grubości.
2. Polędwicę marynujemy w marynacie z sosu chimichurri. Mięso powinno marynować się minimum godzinę przed smażeniem - im dłużej, tym smak będzie bardziej intensywny. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać w chłodni około 2-3 dni.
SOS:
3. Czosnek do sosu chimichurri posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Polędwicę smażymy na grillu, staramy się jednak trzymać mięso na grillu tylko do momentu ścięcia się białka. Zaraz po tym powinno być zdjęte. Takie mięso będzie soczyste i delikatne.
2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 3 dni.
SPOSÓB PODANIA:
1. Polędwicę podajemy z frytkami talarkami oraz sałatka „Ale feta!”
2. Dodatkowo na talerzu podajemy małą sosjerkę z sosem chimichurri.
3. Do dania podajemy bułkę.
j.m.
Polędwica churrasco
200
g
Frytki talarki
180
Surówka
50
Bułka
1
szt.
RAZEM
580
UWAGI:
Bardzo ważne dla kelnerów: mięso nawet dobrze wysmażone będzie różowe. Klient może mieć wrażenie, że dostał surowe mięso.
Torentos.pl