KARTA POTRAWY - polędwica Churrasco.doc

(210 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

 

Polędwica Churrasco

 

Ilość składników na 1 porcję:

 

MG2                            Materiały poufne SFINKS POLSKA S.A.


NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

Polędwica wieprzowa

0,250kg

Sos chimichurri

1 szt.

 

 

 

 

 

Sos chimichurri

Ilość składników na 5 porcji:

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

Oliwa z oliwek

0,100l

Czosnek świeży

0,060kg

Ocet winny

0,050l

Sól

0,010kg

Oregano

0,005kg

pieprz

0,002kg

Chyli

0,002kg

Natka pietruszki - świeża

1 szt.

 

 

 

 


 


 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKŁADNIKÓW:

1.       Polędwicę wieprzową nacinamy w środku wzdłuż włókien i rozkładamy na kształt steku. Można naciąć w dwóch, trzech miejscach. Polędwicy nie należy klepać tłuczkiem, a sam stek powinien mieć nie mniej niż 1cm grubości.

2.       Polędwicę marynujemy w marynacie z sosu chimichurri. Mięso powinno marynować się minimum godzinę przed smażeniem - im dłużej, tym smak będzie bardziej intensywny. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać w chłodni około 2-3 dni.

SOS:

3.       Czosnek do sosu chimichurri posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać.

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.       Polędwicę smażymy na grillu, staramy się jednak trzymać mięso na grillu tylko do momentu ścięcia się białka. Zaraz po tym powinno być zdjęte. Takie mięso będzie soczyste i delikatne.

SOS:

2.       Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu nie dłużej niż 3 dni.

 

SPOSÓB PODANIA:

1.       Polędwicę podajemy z frytkami talarkami oraz sałatka „Ale feta!”

2.       Dodatkowo na talerzu podajemy małą sosjerkę z sosem chimichurri.

3.       Do dania podajemy bułkę.

 



WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:


NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Polędwica churrasco

200

g

Frytki talarki

180

g

Surówka

200

g

Sos chimichurri

50

g

Bułka

1

szt.

RAZEM

580

g


 

 


UWAGI:

Bardzo ważne dla kelnerów: mięso nawet dobrze wysmażone będzie różowe. Klient może mieć wrażenie, że dostał surowe mięso.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin