KARTA POTRAWY Indyk.doc

(2650 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

INDYK FITNESS – PRZYSMAK SZEHEREZADY

                            Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

ILOŚĆ PORCJI:

1

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilośc

j.m.

warzywa na patelnię (z bazylią i tymiankiem)

0,225

kg

brokuły

0,225

kg

filet z piersi indyczki

0,120

kg

czosnek świeży

0,005

kg

sezam

0,005

kg

sos sojowy (sojowy z imbirem)

0,005

l

masło

0,030

kg

imbir świeży

0,010

kg

olej

0,050

l

pieczywo

0,070

kg

sałata - garni

0,005

kg

szczypiorek - garni

0,005

kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opis surowców:


Mieszanka warzywna - brokuły, cukinia, marchew, fasola szparagowa płaskostrąkowa, papryka (mrożonka „warzywa na patelnię”, dostępne na rynku w op. 0,450 kg zawierające przyprawy (bazylia i tymianek) oraz brokuły mrożone kupowane oddzielnie).

Przyprawy - świeży imbir, czosnek, bazylię, tymianek oraz sos sojowo-imbirowy, prażony sezam.


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPOSÓB PODANIA:

1.      Filet z indyka pokroić na kawałki 1 cm na 2 cm, po czym podsmażyć na oleju do uzyskania złocistej barwy.

2.      Kiedy indyk jest prawie gotowy podlać mięso sosem „sojowym z imbirem”.

3.      W tym czasie mrożone warzywa wrzucić na drugą patelnię i smażyć chwilę na oleju. Przykryć i dusić do miękkości. Warzywa nie mogą się rozgotować – powinny zachować kolor i kruchość.

4.      Kiedy indyk i warzywa są gotowe, połączyć składniki.

5.      Na małej patelni roztopić masło, dodać drobno posiekany imbir i ząbek czosnku.

6.      Z ciemnego pieczywa przygotować grzanki.

7.      Warzywa z indykiem wyłożyć na talerz udekorowany liśćmi sałaty.

8.      Posypać wcześniej uprażonym sezamem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

9.      Gotowe danie polać roztopionym masłem z imbirem i czosnkiem.

1.      Danie podajemy na wcześniej podgrzanym talerzu z grzankami z ciemnego pieczywa.

2.      Zadbajmy o to, aby brzeg talerza posypany był zielonym szczypiorkiem.

3.      Na ewentualne życzenie Klienta podajemy wybrany sos Sphinx.




WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:

NAZWA SKŁADNIKA

Ilośc

j.m.

warzywa

380

g

Filet z indyka

100

g

dodatki

min. 20

g

kromki pieczywa - tosty

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin