KŁ Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.
ILOŚĆ PORCJI:
1
NAZWA SKŁADNIKA
Ilośc
j.m.
warzywa na patelnię (z bazylią i tymiankiem)
0,225
kg
brokuły
filet z piersi indyczki
0,120
czosnek świeży
0,005
sezam
sos sojowy (sojowy z imbirem)
l
masło
0,030
imbir świeży
0,010
olej
0,050
pieczywo
0,070
sałata - garni
szczypiorek - garni
Mieszanka warzywna - brokuły, cukinia, marchew, fasola szparagowa płaskostrąkowa, papryka (mrożonka „warzywa na patelnię”, dostępne na rynku w op. 0,450 kg zawierające przyprawy (bazylia i tymianek) oraz brokuły mrożone kupowane oddzielnie).
Przyprawy - świeży imbir, czosnek, bazylię, tymianek oraz sos sojowo-imbirowy, prażony sezam.
1. Filet z indyka pokroić na kawałki 1 cm na 2 cm, po czym podsmażyć na oleju do uzyskania złocistej barwy.
2. Kiedy indyk jest prawie gotowy podlać mięso sosem „sojowym z imbirem”.
3. W tym czasie mrożone warzywa wrzucić na drugą patelnię i smażyć chwilę na oleju. Przykryć i dusić do miękkości. Warzywa nie mogą się rozgotować – powinny zachować kolor i kruchość.
4. Kiedy indyk i warzywa są gotowe, połączyć składniki.
5. Na małej patelni roztopić masło, dodać drobno posiekany imbir i ząbek czosnku.
6. Z ciemnego pieczywa przygotować grzanki.
7. Warzywa z indykiem wyłożyć na talerz udekorowany liśćmi sałaty.
8. Posypać wcześniej uprażonym sezamem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
9. Gotowe danie polać roztopionym masłem z imbirem i czosnkiem.
1. Danie podajemy na wcześniej podgrzanym talerzu z grzankami z ciemnego pieczywa.
2. Zadbajmy o to, aby brzeg talerza posypany był zielonym szczypiorkiem.
3. Na ewentualne życzenie Klienta podajemy wybrany sos Sphinx.
warzywa
380
g
Filet z indyka
100
dodatki
min. 20
kromki pieczywa - tosty
Torentos.pl