KARTA POTRAWY Zupa brokułowa.doc

(734 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

ZUPA BROKUŁOWA

 

                            Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.


SKŁADNIKI

ILOŚĆ PORCJI:

10

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilośc

j.m.

Brokuły

0,50

kg

Przyprawa warzywna

0,03

kg

Cebula

0,20

kg

Masło

0,04

kg

Mąka ziemniaczana

0,04

kg

Mleko

0,4

lit

Pieprz

0,03

kg

Czosnek świeży

0,05

kg

Sól

0,02

kg

Pieczywo razowe

0,70

kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opis surowców:

Brokuły mrożone, świeży czosnek, cebula, dodatki


 


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPOSÓB PODANIA:

1.      Wodę ( 2 l) zagotować wraz z przyprawą warzywną.

2.      Brokuły podzielić: odkroić części z kwiatem od łodyg, ponieważ kwiaty i łodygi gotują się w różnym czasie.

3.      Do wywaru wrzucić same łodygi i gotować do miękkości. Po ugotowaniu rozgnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować.

4.      Cebulę i czosnek  pokroić w drobną kostkę.

5.      Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia

6.      Wrzucić na patelnię kwiaty brokułowe  – smażyć razem ok. 1 min.

7.      Podsmażoną cebulę i brokuły przełożyć do garnka z wywarem. Gotować razem przez chwilę, tak aby nie rozgotować kwiatów brokułowych.

8.      W naczyniu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną zimnym mlekiem i wlać do wywaru. Chwilę gotować razem, ciągle mieszając.

9.      Doprawiać do smaku solą i pieprzem.

1.      Tosty grahamowe opiekamy w piecu do pizzy.

2.      Gorącą zupę podajemy w kokilce na zupę ustawionej na talerzu „S” – obok układamy grzanki

 

 


WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:

NAZWA SKŁADNIKA

Ilośc

j.m.

Zupa brokułowa

300

ml

grzanki (kromka)

1

szt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAZEM

 

 


 


...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin