Pieczona karkówka.doc

(82 KB) Pobierz
Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

 

Składniki

·         2 platy karkówki o grubosci ok 1,5 cm,

·         1 sredniej wielkosci biala cebula,

·         1 sredniej wielkosci czerowna cebula,

·         1 papryka,

·         2-3 zabki czosnku,

·         3-4 garsci starkowanego zóltego sera,

·         ketchup (maly sloiczek),

·         majonez ( 4 czubate lyzki),

·         przyprawy (sol, pieprz, papryka, czosnek granulowany)

Opis przygotowania

Kazdy plat karkowki przekroic wszerz na pol. Lekko rozbic kazdy z 4 platow do grubosci ok 1 cm. Kazda czesc przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka i czosnkiem. Odstawic do lodowki, najlepiej na co najmniej 2 godziny. Pokroic 2 cebule i papryke w paseczki lub kosteczke - jak kto woli. Czosnek pokroic w drobna kosteczke. Forme do pieczenia wysmarowac majonezem, na to wylozyc platy karkowki, ktore posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulkami. Cebule przyprawic delikatnie sola i pieprzem, ja dodalam jeszcze oregano i majeranek....Na cebulke ukladamy pokrojona papryke i calosc zalewamy ketchupem. Ja dodalam lagodny, ale smialo mozna dodac pikantny. Wlozyc do piekarnika i zapiekac ok 40 -60 min. Mam kiepski piekarnik :/ wiec karkowke pieklam przez dobra godzine. Na 10 min przed uplywem czasu pieczenia calosc posypac serkiem. Podawac z ziemniakami lub z ryzem. Karkowke doprawiamy wedlug upodoban, pikantnie lub lagodnie. Do skladnikow mozna dorzucic pokrojone w plasterki pieczarki, jako kolejna warstwe na naszej karkowkce (np miedzy cebulka i papryka)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin