Krokiety ziemniaczane z estragonem.doc

(148 KB) Pobierz
Krokiety ziemniaczane z estragonem

Krokiety ziemniaczane z estragonem

 

 

Przepis na 4 porcje

500 g ugotowanych ziemniaków

200 g mąki pszennej

50 g kaszy manny

1 łyżeczka soli

2 żółtka

40 g stopionego masła

starta gałka muszkatołowa

posiekany, świeży estragon masło do smażenia

 

Ugotowane ziemniaki dokładnie potłuc, dodać mąkę, kaszę manną, żółtka, sól, stopione masło, gałkę i estragon. Wyrobić lekkie ciasto. Rozwałkować je na wysypanej mąką, stolnicy formować małe krokieciki i wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować na lekkim ogniu .ok 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Wyjąć i usmażyć na maśle na złoty kolor. Można je też panierować w jajku i bułce tartej i dopiero potem usmażyć na maśle.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin