Klopsiki z sosem pomidorowym.doc

(223 KB) Pobierz
Klopsiki z sosem pomidorowym

Klopsiki z sosem pomidorowym

 

 

składniki

·         60 dkg mięsa mielonego

·         4 jajka

·         4 łyżki tartej bułki

·         4 łyżeczki musztardy

·         sól

·         pieprz

·         8 łyżek olej

·         1 kg pora

·         80 dag pomidorów w zalewie

·         4 łyżki koncentratu pomidorowego

·         200 rosołu warzywnego

·         oregano

·         bazylia

·         tymianek

·         natka pietruszki

·         2 marchewki

 

              

 

 

Sposób przygotowania

1.     Mielone zagnieść z jajkiem, tartą bułką i musztardą. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i ziołami, uformować małe kulki.

2.     Rozgrzać olej, smażyć klopsiki przez 10 minut. Pory pokroić w krążki, marchewkę w zapałki - usmażyć na tłuszczu po klopsikach, dusić mieszając. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy.

3.     Podlać rosołem, gotować 5 minut. Następnie polać rosołem, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin