Dietetyczne klopsiki.doc

(206 KB) Pobierz
Dietetyczne klopsiki

Dietetyczne klopsiki

składniki

·         50 dag cielęciny lub mięsa z piersi kurczaka albo indyka

·         1 czerstwa bułka

·         po pół szklanki mleka i wody

·         sól i biały pieprz

·         1 jajko

 

Sposób przygotowania

1.     Mięso opłukać, osączyć, pokroić na nieduże kawałki, zemleć albo rozdrobnić robotem kuchennym.

2.     Mleko połączyć z przegotowaną ostudzoną wodą, namoczyć bułkę, odstawić, a kiedy zmięknie, dokładnie odcisnąć.

3.     Rozdrobnione mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę i jajko, przyprawić do smaku solą i białym pieprzem, dokładnie wyrobić, lekko schłodzić.

4.     Z mięsa uformować nieduże kulki wielkości włoskiego orzecha.

5.     Do garnka nalać tyle wody, by wypełniała go w 1/4, na wierzchu położyć wkładkę przeznaczoną do gotowania na parze.

6.     Ułożyć na niej przygotowane klopsiki, gotować 15/20 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin