Klopsiki w sosie ciemnym.doc

(194 KB) Pobierz
Klopsiki w sosie ciemnym

Klopsiki w sosie ciemnym

składniki

·         250 g mięsa mielonego z indyka lub z drobiu

·         1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

·         1 jajko

·         2 łyżki bułki tartej

·         1 szczytpa curry

·         1 szczypta pieprzu ziołowego

·         1 kawałek bułki zwykłej namoczonej w wodzie

·         2 szkl wody

·         2 łyżki mąki

·         1 szczypta curry

·         1 szczypta pieprzu ziołowego

·         1 kostka bulionowa

·         1 szczypta soli

·         9 ziemniaczków małych

·         250 g surówki z kapusty kiszonej wersja dla osób zdrowych

·         250 g gotowanych buraczków

Sposób przygotowania

  1. Wstawić wodę z kostką bulionową, mięso mielone wymieszać z przyprawą do mięsa mielonego, jajkiem, bułką namoczoną w wodzie, bułką tartą, curry.
  2. Do tak przyprawionego mięsa dodać łyżkę wody, aby były pulchniejsze.
  3. Następnie formować kuleczki i obtaczać je w bułce tartej.
  4. Gotowe kuleczki wrzucać na wrzącą wode z bulionem. W tym samym czasie nastawić wodę na ziemniaki do osolonej wody wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości.
  5. Następnie ugotowane klopsiki wyjąć z bulionu. Do bulionu dodać mąkę i curry. Gotować do zgęstnienia sosu przyprawić jeszcze solą.
  6. Do gotowego sosu wrzucić klopsiki i podgrać razem podawać z ziemniaczkami i surówką z buraczków bądź kapusty kiszonej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin