Drożdżowe pampuszki z pieczarkami.docx

(131 KB) Pobierz

       Drożdżowe pampuszki z pieczarkami

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół kg mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

szklanka mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 dag drożdży

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki margaryny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka soli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka cukru

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Farsz:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

większa cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

40 dag pieczarek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki oleju

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Tłuszcz do frytowania (jeśli chcemy przygotować pyzy na parze, to nie)

 

 

 

 

 

 

 

 

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/42647572f2c9f493f7ee5bf940252366,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier oraz drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/65ddf907bc92157d5f4b25c697a48d27,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Rozczyn łączymy z mąką, jajkami, margaryną i solą.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/0643d2eed8f6f5a6b43cc5749ac2ba29,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Urywamy małe kawałeczki ciasta, formujemy kulki (wielkości większego orzecha włoskiego). Odstawiamy.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/82b0a8100a3c566e86a5158468068c2f,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Pieczarki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, nakładamy łyżeczką porcje na kawałki ciasta (kule spłaszczamy wcześniej) i dokładnie sklejamy małe pączuszki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/478b559e0b2ca16d4cc3514321b6edaa,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Frytujemy we frytkownicy w temperaturze 170 stopni, przez około 5 minut, dokładnie osączamy na bibule. Możemy również przygotować pyzy na parze. Gotujemy je wtedy również 5 minut. Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin