Ryba po kantonsku na parzePorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz.1 ryba (pstrag, karp, okon) wagi ok. 1kg.Sos:50 g szynki,1 maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki imbiru w proszku,2 cebulki dymki,2 zabki czosnku,50 g pedow bambusa,1 papryka czerwona,4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki,2 lyzki wodki,1 lyzeczka cukru,sol, pieprz.1. Grzyby moczyc przez 20 min. w cieplej wodzie. Ugotowac w tej samej wodzie.Usunac korzonki, kapelusze pokroic w male kawalki.2. Szynke, cebulki i pedy bambusa pokroic w male cienkie paski. Imbir i papryke pokroic w cienkie plasterki. Czosnek obrac i drobno posiekac.3. Wszystkie skladniki sosu polaczyc w rondelku i zagotowac.4. Sprawiona rybe umyc i osuszyc. Ponacinac podluznie po obu stronach grzbietu.5. Ulozyc w zaroodpornym naczyniu i zalac sosem. Naczynie z ryba wlozyc do garnka z woda. Doprowadzic wode do wrzenia i gotowac rybe na parze przez15-20 minut.6. Rybe wylozyc na polmisek. Podawac podlana goracym sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 52.
barbarello