Gołąbki na sposób chiński z krewetkami.doc

(144 KB) Pobierz
Gołąbki na sposób chiński z krewetkami

Gołąbki na sposób chiński z krewetkami

 

Składniki, 10 gołąbków:

10 liści kapusty włoskiej
250 g chudego mielonego mięsa (wieprzowiny lub cielęciny)
150 g surowych krewetek, obranych i drobno posiekanych lub zmielonych
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki chilli
1 roztrzepane jajko
2 łyżki oleju roślinnego
1 por, biała i jasno zielona część
1/2 ząbka czosnku, posiekanego
1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana


Wykonanie:

·         Do większego garnka z gotującą się wodą włożyć liście kapusty, lekko posolić i gotować przez 2 minuty. Liście kapusty odcedzić i osuszyć, wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.

·         Mięso i krewetki włożyć do miski, dodać mąkę kukurydzianą, chilli, jajko i doprawić delikatnie solą. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.

·         Nakładać po 2 łyżki farszu na każdego liścia i zwijać gołąbki, zakładając boki kapusty na siebie. Układać łączeniem do dołu w koszyczku do gotowania na parze, wyłożonym papierem do pieczenia, podziurkowanym w kilku miejscach. Koszyczek przykryć i wstawić do patelni lub szerokiego garnka z gotującą się niewielką ilością wody. Gotować pod przykryciem przez 19 minut na dużym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.

·         W międzyczasie przekroić pora wzdłuż na pół a następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory wraz z czosnkiem przez kilka minut mieszając, aż pory zmiękną ale nie zrumienią się.

·         Gołąbki ułożyć na talerzach, posypać posiekaną  papryczką chilli. Podawać z porami i sosem sojowym w oddzielnej miseczce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin