Gołąbki na sposób chiński z krewetkami
Składniki, 10 gołąbków: • 10 liści kapusty włoskiej • 250 g chudego mielonego mięsa (wieprzowiny lub cielęciny) • 150 g surowych krewetek, obranych i drobno posiekanych lub zmielonych • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej • 1/2 łyżeczki chilli • 1 roztrzepane jajko • 2 łyżki oleju roślinnego • 1 por, biała i jasno zielona część • 1/2 ząbka czosnku, posiekanego • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana Wykonanie:
· Do większego garnka z gotującą się wodą włożyć liście kapusty, lekko posolić i gotować przez 2 minuty. Liście kapusty odcedzić i osuszyć, wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
· Mięso i krewetki włożyć do miski, dodać mąkę kukurydzianą, chilli, jajko i doprawić delikatnie solą. Dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
· Nakładać po 2 łyżki farszu na każdego liścia i zwijać gołąbki, zakładając boki kapusty na siebie. Układać łączeniem do dołu w koszyczku do gotowania na parze, wyłożonym papierem do pieczenia, podziurkowanym w kilku miejscach. Koszyczek przykryć i wstawić do patelni lub szerokiego garnka z gotującą się niewielką ilością wody. Gotować pod przykryciem przez 19 minut na dużym ogniu. W razie potrzeby dolać wody.
· W międzyczasie przekroić pora wzdłuż na pół a następnie pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory wraz z czosnkiem przez kilka minut mieszając, aż pory zmiękną ale nie zrumienią się.
· Gołąbki ułożyć na talerzach, posypać posiekaną papryczką chilli. Podawać z porami i sosem sojowym w oddzielnej miseczce.
barbarello