Parpadelle z cukinią i sezamem
•70 g makaronu parpadelle•150 g cukinii•łyżka ziaren sezamu i siemienia lnianego (łącznie)•pół ząbka czosnku•kawałeczek świeżego imbiru•pół łyżeczki oliwy•kilka kropel oleju sezamowego•kilka kropel soku z cytryny (do smaku)•sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i imbir posiekać. Sezam i siemię lniane uprażyć na suchej patelni. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cukinię, imbir i czosnek – ok. 5 minut. Dodać sezam , siemię lniane. Połączyć z makaronem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, skropić olejem sezamowym.
barbarello