Parpadelle z cukinią i sezamem.doc

(173 KB) Pobierz
Parpadelle z cukinią i sezamem

Parpadelle z cukinią i sezamem

 


•70 g makaronu parpadelle
•150 g cukinii
•łyżka ziaren sezamu i siemienia lnianego (łącznie)
•pół ząbka czosnku
•kawałeczek świeżego imbiru
•pół łyżeczki oliwy
•kilka kropel oleju sezamowego
•kilka kropel soku z cytryny (do smaku)
•sól, pieprz

 


Makaron ugotować al dente. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i imbir posiekać. Sezam i siemię lniane uprażyć na suchej patelni. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cukinię, imbir i czosnek – ok. 5 minut. Dodać sezam , siemię lniane. Połączyć z makaronem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, skropić olejem sezamowym.

 

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin