Sprawozdanie 11 - 11.04.2012.docx

(33 KB) Pobierz

Patrycja Kąkol                                                                                                                                       11.04.2012
186504
Mikrobiologia
grupa : Środa, godz. 730-900

 

Ćwiczenie 11
Analiza mikrobiologiczna powietrza.

 

              Do atmosfery (a ściślej do jej przyziemnych warstw) emitowane są znaczne ilości szkodliwych zanieczyszczeń, takich jak: pyły, związki organiczne, związki nieorganiczne azotu, siarki, węgla i inne, a także drobnoustroje, m.in. bakterie, wirusy, zarodniki grzybów oraz postacie inwazyjne pasożytów (np. cysty pierwotniaków). Mikroorganizmy te występują w atmosferze w postaci bioaerozoli, (czyli dwu- lub trójfazowych układów składających się z fazy rozpraszającej, którą jest powietrze) oraz z fazy rozproszonej zawierającej drobnoustroje. Wielkość cząstek bioaerozolu zależy przede wszystkim od gatunków drobnoustrojów, a ich średnica mieści się w zakresie 0,01 – 100µm.
Drobnoustroje unoszą się na cząsteczkach pyłu, kurzu lub pary wodnej, z którymi mogą przedo stawać się do dróg oddechowych z powietrzem wdychanym lub cza sami do dróg pokarmowych przy połykaniu. Liczba drobnoustrojów w atmosferze może być różna, zależnie od stopnia zanieczyszczenia powietrza pyłem, ruchów powietrza itp. Wynosi ona przeciętnie od kilku do tysiąca drobnoustrojów w 1 litrze powietrza. O wiele bardziej zanieczyszczone jest powietrze w pomieszczeniach zamkniętych np. w salach kinowych, koncertowych, wagonach, poczekalniach itp Drobnoustroje chorobotwórcze mogą przedostawać się z wdycha- nym powietrzem do dróg oddechowych ludzi zdrowych. Ten sposób zakażenia nazywamy zakażeniem kropelkowym. Niebezpieczeństwo zakażenia zależy od czasu, w którym przebywa osoba zdrowa w po- mieszczeniu zainfekowanym, oraz od ilości bakterii w powietrzu Konieczne jest w czasie kichania lub kaszlu zasłanianie chusteczką ust, szczególnie gdy osoba jest chora. Wysoko w górach oraz na pełnym morzu prawie nie spotyka się w powietrzu bakterii, ponieważ mniejsze są możliwości ich powsta­ wania. Są one także niszczone drogą naturalną przez opady atmosfe­ ryczne i promienie słoneczne.
Ze względu na skład jakościowy aerozole biologiczne dzieli się na saprofityczne i zakaźne. Pierwsze z wymienionych są odpowiedzialne za pogorszenie stanu higienicznego powietrza, drugie natomiast wywołują wiele chorób u roślin, zwierząt i ludzi oraz odgrywają znaczącą rolę przy powstawaniu chorób alergicznych, zakaźnych oraz epidemii. Głównymi czynnikami wpływającymi na ilość drobnoustrojów w powietrzu są:
- temperatura
- siła wiatru
- wilgotność względna
- gęstość zaludnienia
- stopień uprzemysłowienia
- obfitość opadów, przyczyniających się do spadku liczby drobnoustrojów
- pory roku (najmniej bakterii jest zimą, a najwięcej latem)

 

 

 

Zadanie 1.

Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza za pomocą metody sedymentacyjnej.

Badane próby umieszczone były w różnych odległościach od emitora. Wyrosłe klonie policzono:

 

Pożywka:

Próba nr 3

Próba nr 8

SAB

3

82

Agar 22°C (psychrofilne)

2

112

Agar 37°C (mezofilne)

0

29

 

Następnie wyliczono zagęszczenie mikroorganizmów w jednostce objętości:

                                            a × 5 × 104 



                             x    =            

                                               pr2 × t

 

  gdzie: x   - liczba mikroorganizmów w powietrzu (w jtk/m3 lub cfu/m3),

            a   - liczba kolonii wyrosłych na płytce Petriego,

            pr2 – pole powierzchni płytki Petriego (w cm2=100cm3),

            t   -  czas ekspozycji w minutach (=10 min.).

 

Wyniki obliczeń:

Pożywka:

Próba nr 3

Próba nr 8

SAB

150 JTK/m3

4100 JTK/m3

Agar 22°C (psychrofilne)

100 JTK/m3

5600 JTK/m3

Agar 37°C (mezofilne)

0 JTK/m3

1450  JTK/m3

 

W próbie numer 3 dopuszczalne stężenia mikroorganizmów nie zostały przekroczone, natomiast w obrębie próby 8 powietrze jest zanieczyszczone, normy zostały przekroczone.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin