Patrycja Kąkol 11.04.2012186504Mikrobiologiagrupa : Środa, godz. 730-900
Ćwiczenie 11Analiza mikrobiologiczna powietrza.
Do atmosfery (a ściślej do jej przyziemnych warstw) emitowane są znaczne ilości szkodliwych zanieczyszczeń, takich jak: pyły, związki organiczne, związki nieorganiczne azotu, siarki, węgla i inne, a także drobnoustroje, m.in. bakterie, wirusy, zarodniki grzybów oraz postacie inwazyjne pasożytów (np. cysty pierwotniaków). Mikroorganizmy te występują w atmosferze w postaci bioaerozoli, (czyli dwu- lub trójfazowych układów składających się z fazy rozpraszającej, którą jest powietrze) oraz z fazy rozproszonej zawierającej drobnoustroje. Wielkość cząstek bioaerozolu zależy przede wszystkim od gatunków drobnoustrojów, a ich średnica mieści się w zakresie 0,01 – 100µm.Drobnoustroje unoszą się na cząsteczkach pyłu, kurzu lub pary wodnej, z którymi mogą przedo stawać się do dróg oddechowych z powietrzem wdychanym lub cza sami do dróg pokarmowych przy połykaniu. Liczba drobnoustrojów w atmosferze może być różna, zależnie od stopnia zanieczyszczenia powietrza pyłem, ruchów powietrza itp. Wynosi ona przeciętnie od kilku do tysiąca drobnoustrojów w 1 litrze powietrza. O wiele bardziej zanieczyszczone jest powietrze w pomieszczeniach zamkniętych np. w salach kinowych, koncertowych, wagonach, poczekalniach itp Drobnoustroje chorobotwórcze mogą przedostawać się z wdycha- nym powietrzem do dróg oddechowych ludzi zdrowych. Ten sposób zakażenia nazywamy zakażeniem kropelkowym. Niebezpieczeństwo zakażenia zależy od czasu, w którym przebywa osoba zdrowa w po- mieszczeniu zainfekowanym, oraz od ilości bakterii w powietrzu Konieczne jest w czasie kichania lub kaszlu zasłanianie chusteczką ust, szczególnie gdy osoba jest chora. Wysoko w górach oraz na pełnym morzu prawie nie spotyka się w powietrzu bakterii, ponieważ mniejsze są możliwości ich powsta wania. Są one także niszczone drogą naturalną przez opady atmosfe ryczne i promienie słoneczne.Ze względu na skład jakościowy aerozole biologiczne dzieli się na saprofityczne i zakaźne. Pierwsze z wymienionych są odpowiedzialne za pogorszenie stanu higienicznego powietrza, drugie natomiast wywołują wiele chorób u roślin, zwierząt i ludzi oraz odgrywają znaczącą rolę przy powstawaniu chorób alergicznych, zakaźnych oraz epidemii. Głównymi czynnikami wpływającymi na ilość drobnoustrojów w powietrzu są: - temperatura- siła wiatru- wilgotność względna- gęstość zaludnienia- stopień uprzemysłowienia- obfitość opadów, przyczyniających się do spadku liczby drobnoustrojów- pory roku (najmniej bakterii jest zimą, a najwięcej latem)
Zadanie 1.
Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powietrza za pomocą metody sedymentacyjnej.
Badane próby umieszczone były w różnych odległościach od emitora. Wyrosłe klonie policzono:
Pożywka:
Próba nr 3
Próba nr 8
SAB
3
82
Agar 22°C (psychrofilne)
2
112
Agar 37°C (mezofilne)
0
29
Następnie wyliczono zagęszczenie mikroorganizmów w jednostce objętości:
a × 5 × 104
x =
pr2 × t
gdzie: x - liczba mikroorganizmów w powietrzu (w jtk/m3 lub cfu/m3),
a - liczba kolonii wyrosłych na płytce Petriego,
pr2 – pole powierzchni płytki Petriego (w cm2=100cm3),
t - czas ekspozycji w minutach (=10 min.).
Wyniki obliczeń:
150 JTK/m3
4100 JTK/m3
100 JTK/m3
5600 JTK/m3
0 JTK/m3
1450 JTK/m3
W próbie numer 3 dopuszczalne stężenia mikroorganizmów nie zostały przekroczone, natomiast w obrębie próby 8 powietrze jest zanieczyszczone, normy zostały przekroczone.
patrycja2605