OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ.doc

(113 KB) Pobierz
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

 

Składniki:

 

-3 kg. ogórków(najlepiej  małych i średnich)

 

Zalewa :

 

-szklanka octu 10%

-1,5 szklanki cukru (może być więcej)

-2 łyżki soli

-5 łyżeczek musztardy

-pieprz, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe

1 litr wody

 

(Zróbcie koniecznie więcej tej zalewy, np. 3 l).             

 

Zagotować wodę. Dodać ocet, sól, cukier i musztardę.

Wystudzić zalewę.

 

Ogórki obrać i pokroić na ćwiartki (małe na połówki). Rozłożyć je w pionowo, ciasno w słoikach (najlepiej małych typu „twist”). Do każdego słoika włożyć po 3-5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka ziarenek gorczycy. Dodać listek laurowy (cały albo część, zależnie od wielkości słoika).

 

Zalać ogórki zalewą. Pasteryzować 8-12 minut.

 

Ogórki te są smaczne już po jednym dniu. Sprawdziłam! JJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin