Składniki:
· 30 g suszonych grzybów
· 1 kg kapusty kiszonej
· marchewka
· cebula
· listek laurowy
· 2-3 ziarenka ziela angielskiego
· pieprz, sól do smaku
· 2 łyżki masła
· kilka kapeluszy mrożonych grzybów
· łyżka mąki
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby należy opłukać i zalać 1,5 szklanki ciepłej wody. Odstawić na ok. godzinę. Gdy zmiękną, lekko je solimy, a następnie gotujemy w tej samej wodzie co były moczone. Wyjmujemy je z garnka łyżką, wywar zostawiamy. Grzyby siekamy.
2. Kapustę kiszoną zalewamy wodą. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce (jeśli marchewka jest już w kapuście kiszonej, nie musisz jej dodawać). Cebulę siekamy, razem z marchewką i przyprawami dodajemy do kapusty. Gotujemy ok. 70 min. Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy grzyby i wywar z grzybów. Dusimy razem jeszcze ok. 10 min.
3. Mąkę smażymy na łyżce masła i dodajemy do kapusty. Doprawiamy ją solą i pieprzem do smaku.
4. Mrożone grzyby wrzucamy na 5-10 min. do osolonego wrzątku, następnie odsączamy i rumienimy z obu stron na reszcie masła. Dodajemy do kapusty. Możemy nimi udekorować wazę, w której będziemy podawać kapustę.
Kapustę z grzybami możemy wymieszać z ugotowanymi łazankami i tak podawać. To wspaniałe, sycące danie wigilijne.
Mimi101074