Składniki
ciasto:
15 dag maki
1 jajko
szczypta soli
ciepla woda
farsz:
ugotowane grzyby, z ktorych wywar dodalismy do barszczu ( 5-8 dag suszonych)
mala cebula
1 lyzka bulki tartej
sol, pieprz
Wykonanie
1. Make zagniatamy i jajkiem, sola i woda. Ciasto powinno byc wolniejsze niz na makaron. Gotowe walkujemy cienko i kroimy na kwadraty 4x4 cm lub nieco mniejsze.
2. Na kazdy kwadrat kladziemy nieco farszu, kwadraty skladamy po przekatnej, dokladnie zlepiamy brzegi, a nastepnie dwa przeciwlegle rogi trojkatnego pierozka. Uszka wrzucamy do osolonego wrzatku. Gdy wyplyna sa juz gotowe.
1. Ugotowane grzyby siekamy bardzo drobno, przesmazamy na masle z mala drobno posiekana cebula. Po czym laczymy dokladnie z lyzka bulki tartej i jajkiem. Farsz doprawiamy sola i pieprzem.
Mimi101074