Składniki
• 30 dag świeżych maślaków
• 2 średnie cebule
• 0,3 litra śmietany 18%
• mała torebka kaszy gryczanej
• jajko
• mąka
• olej, sól, świeżo mielony pieprz, woda
Etapy przygotowania
1. Maślaki oczyścić, kapelusze większe przekroić na pół, nóżki w talarki. Zacząć dusić na min ilości wody, uważać żeby nie przypalić.
2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać do grzybów.
3. Grzyby zaciągnąć śmietaną i dusić aż zmiękną. Ostudzić i zmiksować na gładki krem.
4. Ugotować kaszę do miękkości, az będzie się nawet nieco kleić. Przełożyć do miski, wymieszać z jajkiem i mąką aż powstanie dość gładka masa. Łyżką formować kluseczki, kłaść na dnie talerzy do zupy. Zalać podgrzanym kremem grzybowym. Udekorować gałązką świeżego majeranku.
Mimi101074