wina.txt

(8 KB) Pobierz
Wino z agrestu

1. Sto�owe
Sk�adniki:
5 l moszczu
2.125 kg cukru
5 l wody
dro�d�e winne
Aby uzyska� 10 l wina sto�owego o mocy do 13% nale�y wla� do butli 5 l moszczu z dojrza�ego agrestu i cukier wymiesza� z przegotowan� i ostudzon� wod�. Do tego dodajemy obudzon� matk� dro�d�ow�.

2. Mocne
Na 1 litr moszczu 1 litr roztworu cukrowego trzeba zu�y� 0.5 kg cukru.

3. Mieszane
Sk�adniki 7.5 l soku z agrestu
1.5 l soku z porzeczek
1 l soku z jab�ek
250 g rodzynek
600 g miodu
4 kg cukru
Na 10 l nastawu wymiesza� soki.
Mi�d rozpu�ci� z cukrem, rodzynki zala� gor�c� wod� i pozostawi� na 24 godziny. Nast�pnie niezbyt zimn� zalew� z rodzynkami wla� do butli z nastaw�.
Po dw�ch latach otrzymamy dobre wino o mocy 14%.



Wino z dyni

Sk�adniki:
2.5 kg obranej dyni
1 kg jab�ek (z �upinami)
4 l wody
20 g dro�d�y
Dyni� oraz 1 kg jab�ka mieli� (mo�na maszynce do mi�sa), zala� 3 litrami wrz�cej wody. Gdy przestygnie wycisn�� sok, doda� 20 g dro�d�y oraz oraz przestudzony litr wody przegotowanej z 1 kg cukru.
Pozostawi� do sfermentowania.
Gdy przestan� wyp�ywa� ba�ki gazu, a dro�d�e i szumowiny opadn� na dno naczynia, rozla� wino do butelek tak, aby jak najmniej by�o nad nim powietrza. Zakorkowa�. Gdyby jeszcze zm�tnia�o - przela� ponownie.
Spo�ywa� po pe�nym sklarowaniu.



Wino z owoc�w dzikiej r�y

1. Przepis I
Sk�adniki:
5 kg owoc�w
6 litr�w a p�niej jeszcze 2 litry wody
3 kg cukru
10 g kwasu cytrynowego
4 g po�ywki fosforanu amonowego
dro�d�e winne rasy Madera
Oczyszczone, dojrza�e (najlepiej po przemarzni�ciu) owoce zala� gor�c� wod�. Po ostygni�ciu cz�� p�ynu zla�, rozpu�ci� w nim 50 dag cukru, kwasek cytrynowy, po�ywk� oraz dro�d�e, najlepiej przygotowane ju� jako matka dro�d�owa. Wszystko razem wymiesza�, doda� do owoc�w zalanych wod�, zatka� otw�r butli korkiem z waty. Postawi� w do�� ciep�ym pomieszczeniu przez 5 dni. Kilkakrotnie wstrz�sa�. Nast�pnie wyla� wszystko, przecedzi� przez sito, owoce wycisn��. Wyt�oczyny zala� 2 litrami ciep�ej wody i po 24 godzinach wygnie�� i przecedzi�.
Zla� oba moszcze i je�li nie b�dzie 10 litr�w uzupe�ni� woda z pozosta�ym cukrem, je�li b�dzie, to w cz�ci p�ynu rozpu�ci� cukier.
Butl� zatka� korkiem z rurk� fermentacyjn�. Po kilku tygodniach �ci�ga� wino. Czeka� do sklarowania. Po pewnym czasie rozla� do butelek.

Przepis II
Proporcje:
1 kg owoc�w
1 kg cukru
2 - 3 l wody
Owoce umy�, wsypa� do 1/3 obj�to�ci butli. Zala� przegotowan� wod� (ostudzon�) do 3/4 wysoko�ci butli, doda� dro�d�e zwyk�e lub Madera i zostawi� w temperaturze pokojowej, zatykaj�c rurk� fermentacyjn�.
Po 3 miesi�cach gotowe wino �ci�gn�� znad osadu do butelek. Na owoce w butli nala� now� porcj� wody z cukrem i po 2 - 3 miesi�cach b�dzie nowe dobre wino.



Wino z g�ogu

5 kg g�ogu oczy�ci� i dok�adnie wyp�uka�. Zagotowa� 10 l wody z 4 kg cukru, ostudzic i zala� g��g wsyany do butli.
Utrze� w mo�dzierzu 12 dag rodzynek, zala� ciep�� wod� i postawi� w ciep�ym miejscu na 3 dni. Nast�pnie wla� do butli i zamkn�� korkiem z rurk� fermentacyjn�.
Pozostawi� butl� w temperaturze pokojowej na 3 miesi�ce, nie ruszaj�c z miejsca. Po ty czasie zla� z jednej butli do drugiej i zostawi� zakorkowane z rurk� fermentacyjn� na 2 miesi�ce, aby si� sklarowa�o. Po tym czasie wino jest gotowe do rozlania do butelek.
Rozmoczony g��g mo�na jeszcze raz u�y� do wyrobu wina zalewaj�c 7 litrami wody przegotowanej z 11 dag cukru. Nie potrzeba dodawa� przypraw.



Wino z jab�ek

1. Ze spad�w i kwa�nych jab�ek
4 - 5 kg jab�ek umy�, pokraja�, zala� 6 l wrz�cej wody, przykry�. Po ostudzeniu doda� 3 g po�ywki (fosforan amonowy) i wla� do butli na 10 l.
Przy u�yciu dro�d�y Tokaj doda� cukru od 240 - 340 dag, przy innych dro�d�ach 200 lub 160 dag. Post�powa� jak z ka�dym winem owocowym.

2. Z jab�ek s�odkich
Na 10 l wody u�ywa si� 6 - 7 kg jab�ek. Doda� 160 dag cukru. Je�li moszcz b�dzie ma�o kwa�ny - doda� 5 g kwasku cytrynowego.

3. Wino jab�kowe mocne
Na 10 l moszczu z jab�ek doda� 5 l roztworu cukrowego z 2 kg cukru, 35 g kwasku cytrynowego, 6 g po�ywki (fosforanu amonowego).

4. Wino z jab�ek suszonych
Sk�adniki:
2 kg suszu z jab�ek
8 l wody
3 kg cukru
3 g po�ywki (fosforanu amonowego)
dro�d�e winne
Przygotowa� matk� dro�d�ow�. Suszone owoce umy�, ods�czy�, zala� wrz�c� wod� i ostudzi�. 1/3 ilo�ci cukru wymiesza� z niewielk� ilo�ci� wody, matk� dro�d�ow�, po�ywk� i doda� do moszczu. Wymiesza� i zamkn�� butl� korkiem z waty. po 24 h przela� przez sito i ponownie wla� do umytej butli.
Po 3 dniach doda� kolejn� cz�� (1/3) cukru rozmieszanego z niewielk� ilo�ci� letniej wody. Wymiesza�, zamkn�� szyjk� butli korkiem z waty.
Po 3 kolejnych dniach doda� ostatni� cz�� cukru z ma�� ilo�ci� wody i fermentowa� w butli zamkni�tej korkiem z rurk� fermentacyjn�.
Po kilku tygodniach, gdy sko�czy si� fermentacja, zla� wino i jeszcze przez pewien czas pozostawi� z rurk� fermentacyjn�. Nast�pnie zla� znad osadu i powinno dojrzewa� w zamkni�tej butli do pe�nego sklarowania. Po tym rozla� do butelek

5. Wino z jab�ek z rodzynkami
3 kg jab�ek
1 kg cukru
2 l wody
10 g dro�d�y
50 g rodzynek
Umyte jab�ka zemle� z �upina w maszynce. Sok wygnie��, zla� do butli, doda� rodzynki, dro�d�e i ostudzony przegotowany z wod� cukier.
Butl� obwi�za� gaz� lub zakorkowa� rurk� fermentacyjn� i postawi� na 6 - 7 tygodni. Wyklarowane wino zla� do butelek i zakorkowa�.



Wino z porzeczek

Na litr uzyskanego z wyci�ni�tych porzeczek (czerwonych, bia�ych lub czarnych) soku wzi�� 1 lub 2 litry wody i 200 do 300 g cukru. Mo�na przez kilka dni fermentowa� ca�� miazg� i dopiero po tym czasie wycisn�� moszcz. Post�powa� jak przy ka�dym winie owocowym. Nie potrzeba dodawa� kwasu cytrynowego.



Wino z ry�u

Kilogram ry�u wsypa� do butli i zala� 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodaj�c 120 g rodzynek i 7 dag dro�d�y.
Butl� zamkn�� korkiem z rurk� fermentacyjn� i postawi� w ciep�ym pomieszczeniu na 15 dni.
Nast�pnie zla� ostro�nie wino, zrobi� karmel z 80 dag cukru (nie przypali�) i doda� do wina, aby nabra�o barwy. Zostawi� do sklarowania. Rozla� do butelek.
Wino z ry�u jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.



Wino gronowe z winogron

Sk�adniki
10 kg owoc�w
3,5 kg cukru
5 l wody
dro�d�e winne rasy Tokaj lub Madera
Przygotowa� matk� dro�d�ow�. Z umytych owoc�w wycisn�� sok i zmiesza� z przegotowan� letni� wod� ( lub sokiem ze s�odkich jab�ek lub gruszek).
Winogrono ugnie�� lub zmia�d�y� t�uczkiem w misie kamionkowej lub sokowir�wce. Zala� wrz�c� wod� wyt�oki i po 3 dniach miazg� przecedzi�.
Po�ow� ilo�ci cukru wymiesza� z niewielk� ilo�ci� moszczu i doda� razem z matk� dro�d�ow� do zastawu. Po dw�ch dniach dodaje si� reszt� cukru i butelk� zamyka korkiem z rurk� fermentacyjn�.
Po miesi�cu burzliwej fermentacji �ci�ga si� wino i poddaj kolejnej fermentacji. Kolejne �ci�gni�cia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesi�c. Nast�pnie rozlewa si� do butelek.



Wino z wi�ni

Owoce umy�, wydrylowa� i odstawi�. Na drugi dzie� wycisn�� sok, zala� ponownie, wycisn��, mieszaj�c z poprzednim.
Do moszczu wi�niowego dodaje si� 25 - 33 dag cukru na ka�dy litr p�ynu. Wla� moszcz do butli (g�siora), doda� matk� dro�d�ow� (np. dro�d�y Bordeaux), 3 g fosforanu amonowego na ka�de 10 litr�w moszczu.
Po fermentacji burzliwej i cichej zla� do czystej butli znad osadu, gdzie przez miesi�c niech dojrzewa.
Potem rozla� do butelek �ci�gaj�c znad osadu.



Wino z �yta

Aby uzyska� 10 litr�w wina zu�ywamy 2,5 kg �yta, gar�� rodzynek, 2,25 kg cukru oraz 6 -8 dag kwasu cytrynowego, 4 g fosforanu amonowego.
Oczyszczone �yto op�uka� szybko zimn� wod�. Ziarno odcedzi� i wsypa� do butli o pojemno�ci 15 l (wino z �yta burzliwie fermentuje). Zala� 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z zawarto�ci� kwasu cytrynowego.
Po kilku godzinach dola� 5 litr�w roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru) Doda� 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentuj�cej matki dro�d�owej (najlepiej rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
Zamkn�� butl� korkiem z rurk� fermentacyjn�.
Po 4 - 5 dniach burzliwej fermentacji doda� reszt� roztworu cukrowego (ok. 2 - 3 litr�w) tak, aby by�o 10 litr�w moszczu w butli oraz 1 gram po�ywki (fosforanu amonowego).
Po 3 - 4 tygodniach m�ode wino zla� do innej butli na spokojn� fermentacj�, kt�ra rwa ok. 3 tygodni. Nast�pnie �ci�gn�� wino do dojrzewania.
Wino z �yta szybko si� klaruje i dojrzewa.
W ci�gu nieca�ego roku jest gotowe do spo�ycia. 




KAWA SZATANA

Skladniki:
0,5L spirytusu
0,5L ciemnego piwa
pol szklanki mocnej kawy sypanej
2 lyzeczki stolowe cukru waniliowego

Przygotowanie: 
podgrzewamy piwo w garnuszku nie dopuszczamy do zagotowania. dolewamy kawe wsypujemy cukier, mieszamy. odstawiamy do ostygniecia na chwile. lekko cieple mieszamy ze spirytusem, wlewamy wszystko do jednej butelki i odstawiamy na noc w chlodne miejsce (24h) zeby sie przegryzlo i od rana mozna �oi�:)






cytrynowka:


Skoro pr�bowa�e�, to spr�buj te� innej odmiany:
1kg cytryn
1kg cukru
1l mleka
1l spirytusu
Wymiesza�. Odstawi�. Po pi�ciu tygodniach ods�czy�. Nie ma nic lepszego :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin