Podstawy żywienia Wykłady 1-5
Zawartość
ZBILANSOWANA DIETA MŁODZIEŻY – NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE BŁĘDY W ŻYWIENIU NASTOLATKÓW 7
ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA NASTOLATKÓW 7
OKRES MŁODZIEŃCZY CHARAKTERYZUJĄ 3 CECHY ROZWOJOWE 8
PROBLEMY ZWIĄZANE Z ŻYWIENIEM MŁODZIEŻY 8
ZALECENIA W ZAKRESIE POKRYCIA POTRZEB ENERGETYCZNYCH 9
METODY OCENIAJĄCE ROZWÓJ FIZYCZNY MŁODZIEŻY 9
ZALECENIA W ZAKRESIE SPOŻYCIA BIAŁKA 11
ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE 11
Wapń 11
Żelazo 11
RACJONALNA DIETA DLA NASTOLATKÓW 12
POJADANIE MIĘDZY POSIŁKAMI 12
ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA NASTOLATKÓW 13
GRUPY PRODUKTÓW PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH dziewczęta 10-12 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004) 13
PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH dziewczęta 13-15 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004) 14
PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH dziewczęta 16-18 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004) 14
PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH chłopcy 10-12 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004) 15
PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH chłopcy 13-15 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004) 16
PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH chłopcy 16-18 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004) 17
REGULARNY WYSIŁEK FIZYCZNY MA ZNACZENIE W PROFILAKTYCE PRZEWLEKŁYCH CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH 17
KORZYŚCI ZDRWOTNE PŁYNĄCE Z AKTYWWNEGO TRYBU ŻYCIA 17
BŁĘDY ŻYWIENIOWE NAJCZĘŚCIEJ POPEŁNIANE PRZEZ MŁODZIEŻ 18
ZALECENIA ŻYWIENIOWE NA DZIŚ 19
JAK ZMIENIAĆ NIEPRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE MŁODZIEŻY? 19
PRZYKŁADY PROGRAMÓW EDUKACYJNYCH 20
STRATEGIA SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZROWIE 20
PRZYKŁADY WARSZTATÓW ŻYWIENIOWYCH PROWADZONYCH W SZOŁACH DOLNEGO ŚLĄSKA 21
ZASADY ŻYWIENIA OSÓB DOROSŁYCH PIRAMIDY ŻYWIENIOWE 21
RACJONALNE ŻYWIENIE 21
WŁAŚCIWE PLANOWANIE WYŻYWIENIA UMOŻLIWIA REALIZACJĘ PODSTAWOWYCH ZASAD RACJONALNEGO ŻYWIENIA: 22
CAŁODZIENNY JADŁOSPIS POWINIEN BYĆ DOSTOSOWANY DO: 22
ZASADY UKŁADANIA JADŁOSPISÓW 22
SPECYFIKA POSIŁKÓW 23
Prawidłowe żywienie 23
Obserwacje epidemiologiczne 24
Nowa piramida żywienia i zdrowia, 24
INDEKS GLIKEMICZNY 25
ROLA JEDNONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH 25
ROLA NIEZBĘDNYCH NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH 25
STEROLE ROŚLINNE 25
HIPOCHOLESTEROLEMICZNY MECHANIZM DZIAŁANIA STEROLI I STANOLI 25
INNOWACJĄ JEST WPROWADZENIE SUPLEMENTÓW WAPNIA 26
Dieta śródziemnomorska 26
Zalecenia żywieniowe 26
Dietę śródziemnomorską z lat 60. charakteryzuje: 27
Pokarmy pochodzenia roślinnego 27
Tłuszcz w diecie śródziemnomorskiej 28
Fermentowane napoje mleczne 29
Mięso jasne – mięso czerwone 29
Czerwone wino – paradoks francuski 29
Niekonwencjonalne sposoby żywienia 30
DIETA KETOGENNA 30
Diety jednoskładnikowe 32
DIETA A GRUPY KRWI 32
GRUPA KRWI 0: MYŚLIWY 33
GRUPA KRWI A: ROLNIK 33
GRUPA KRWI B: KOCZOWNIK 33
Makrobiotyka 34
Przykłady jin i jang 34
Założenia diety makrobiotycznej 35
Makrobiotyka – zalecenia dla zdrowia 35
WEGETARIANIZM 36
ŻYWNOŚĆ WEGETARIŃSKA 36
RACJONALNE ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH 37
PROCES STARZENIA SIĘ ORGANIZMU 37
DETERMINANTY PROCESU STARZENIA 37
Przyczyny starzenia się organizmu 38
Czynniki przyspieszające proces starzenia się: 39
PROCES STARZENIA SIĘ 39
Zmiany w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego 39
Zmiany fizjologiczne w wieku starszym 39
Inne czynniki ograniczające przyjmowanie pokarmów 40
Zagrożenia stanu odżywienia 40
Błędy w odżywianiu jako czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych 40
ZMIANY W NARZĄDACH 41
NADMIERANA MASA CIAŁA 41
STAN ODŻYWIENIA 41
Niedożywienie białkowo-energetyczne. 42
PROCES STARZENIA SIĘ ZWIĄZANY JEST Z SZEREGIEM ZMIAN STRUKTURALNYCH I CZYNNOŚCIOWYCH: 42
SARKOPENIA - SPADEK MASY MIĘŚNIOWEJ WRAZ Z WIEKIEM 42
Przyczyny niedożywienia osób starszych 42
ZAPOBIEGANIE I LECZENIE NIEDOŻYWIENIA OSÓB STARSZYCH 43
ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA LUDZI STARSZYCH 44
Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze 44
Piramida prawidłowego żywienia 45
Suplementacja diety seniorów preparatami witaminowo-mineralnymi 45
Najważniejsze zasady diety łatwo strawnej 45
Błędy żywieniowe popełniane przez osoby w starszym wieku 46
Osteoporoza 46
CZYNNIKI RYZYKA OSTEOPOROZY 47
ETIOLOGIA OSTEOPOROZY 47
Wybrane zagadnienia z żywienia sportowców 48
Podstawowe uwagi o żywieniu sportowców w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny i okresu treningowego 48
Codzienna praktyka żywieniowa sportowców powinna uwzględniać: 48
Trening wytrzymałościowy 48
Trening siłowy i szybkościowy 49
Główne założenia diety sportowca 50
Procentowy udział energii w diecie sportowca 50
Wydatek energetyczny u sportowców reprezentujących rożne dyscypliny sportowe 50
Dodatkowe zasady żywienia sportowców 50
Konsekwencje niewłaściwej podaży energii w diecie sportowca 51
Sport i anemia 51
Pseudoanemia na skutek rozcieńczenia osocza 51
Hemoliza mikrourazowa 51
Wybrane zagadnienia dotyczące zasad racjonalnego żywienia kobiet w ciąży i karmiących 52
Racjonalne żywienie 52
Składniki pokarmowe 52
Racjonalna dieta przyszłej matki 52
Racjonalna dieta przyszłej matki 54
Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży 55
ZAGADNIENIA BUDZĄCE NAJWIĘCEJ WĄTPLIWOŚCI 55
Co zrobić jeśli podczas ciąży następuje nadmierny przyrost masy ciała ? 55
Czy należy stosować preparaty witaminowo-mineralne podczas ciąży ? 55
Czy podczas ciąży można stosować dietę wegetariańską ? 55
Jak radzić sobie ze wzdęciami ? 56
Jak radzić sobie z niestrawnością – „zgagą” ? 56
Żywienie kobiet karmiących 56
KARMIENIE PIERSIĄ 56
Jak zmienia się pokarm? 56
Porównanie składu chemicznego mleka ludzkiego z mlekiem krowim 57
...
kasiak1593