wykłady sem2.docx

(1378 KB) Pobierz

Podstawy żywienia Wykłady 1-5

Zawartość

ZBILANSOWANA DIETA MŁODZIEŻY – NAJCZĘŚCIEJ WYSTĘPUJĄCE BŁĘDY W ŻYWIENIU NASTOLATKÓW              7

ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA NASTOLATKÓW              7

OKRES MŁODZIEŃCZY CHARAKTERYZUJĄ  3 CECHY ROZWOJOWE              8

PROBLEMY ZWIĄZANE Z  ŻYWIENIEM MŁODZIEŻY              8

ZALECENIA W ZAKRESIE POKRYCIA POTRZEB ENERGETYCZNYCH              9

METODY OCENIAJĄCE ROZWÓJ FIZYCZNY MŁODZIEŻY              9

ZALECENIA W ZAKRESIE SPOŻYCIA BIAŁKA              11

ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE              11

Wapń              11

Żelazo              11

RACJONALNA DIETA DLA NASTOLATKÓW              12

POJADANIE MIĘDZY POSIŁKAMI              12

ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA NASTOLATKÓW              13

GRUPY PRODUKTÓW PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH  dziewczęta 10-12 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004)              13

PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH  dziewczęta 13-15 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004)              14

PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH  dziewczęta 16-18 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004)              14

PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH  chłopcy 10-12 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004)              15

PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH  chłopcy 13-15 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004)              16

PROPONOWANE DZIENNE MODELOWE RACJE POKARMOWE WYRAŻONE W PRODUKTACH  chłopcy 16-18 lat (wg. Turlejskiej i wsp. 2004)              17

REGULARNY WYSIŁEK FIZYCZNY   MA ZNACZENIE W PROFILAKTYCE PRZEWLEKŁYCH CHOROBACH CYWILIZACYJNYCH              17

KORZYŚCI  ZDRWOTNE PŁYNĄCE Z AKTYWWNEGO TRYBU ŻYCIA              17

BŁĘDY ŻYWIENIOWE NAJCZĘŚCIEJ POPEŁNIANE  PRZEZ MŁODZIEŻ              18

ZALECENIA ŻYWIENIOWE NA DZIŚ              19

JAK ZMIENIAĆ NIEPRAWIDŁOWE NAWYKI ŻYWIENIOWE MŁODZIEŻY?              19

PRZYKŁADY PROGRAMÓW EDUKACYJNYCH              20

STRATEGIA SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZROWIE              20

PRZYKŁADY WARSZTATÓW ŻYWIENIOWYCH PROWADZONYCH W SZOŁACH DOLNEGO ŚLĄSKA              21

ZASADY ŻYWIENIA OSÓB  DOROSŁYCH  PIRAMIDY ŻYWIENIOWE              21

RACJONALNE ŻYWIENIE              21

WŁAŚCIWE PLANOWANIE WYŻYWIENIA  UMOŻLIWIA REALIZACJĘ PODSTAWOWYCH  ZASAD RACJONALNEGO ŻYWIENIA:              22

CAŁODZIENNY JADŁOSPIS POWINIEN BYĆ  DOSTOSOWANY DO:              22

ZASADY UKŁADANIA JADŁOSPISÓW              22

SPECYFIKA POSIŁKÓW              23

Prawidłowe żywienie              23

Obserwacje epidemiologiczne              24

Nowa piramida żywienia i zdrowia,              24

INDEKS GLIKEMICZNY              25

ROLA JEDNONIENASYCONYCH KWASÓW  TŁUSZCZOWYCH              25

ROLA NIEZBĘDNYCH NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH              25

STEROLE ROŚLINNE              25

HIPOCHOLESTEROLEMICZNY MECHANIZM  DZIAŁANIA STEROLI I STANOLI              25

HIPOCHOLESTEROLEMICZNY MECHANIZM DZIAŁANIA STEROLI I STANOLI              25

INNOWACJĄ JEST WPROWADZENIE  SUPLEMENTÓW WAPNIA              26

Dieta śródziemnomorska              26

Zalecenia żywieniowe              26

Dietę śródziemnomorską z lat 60. charakteryzuje:              27

Pokarmy pochodzenia roślinnego              27

Tłuszcz w diecie śródziemnomorskiej              28

Fermentowane napoje mleczne              29

Mięso jasne – mięso czerwone              29

Czerwone wino – paradoks francuski              29

Niekonwencjonalne sposoby  żywienia              30

DIETA KETOGENNA              30

Diety jednoskładnikowe              32

DIETA  A  GRUPY KRWI              32

GRUPA KRWI 0: MYŚLIWY              33

GRUPA KRWI A: ROLNIK              33

GRUPA KRWI B: KOCZOWNIK              33

Makrobiotyka              34

Przykłady jin i jang              34

Założenia diety makrobiotycznej              35

Makrobiotyka – zalecenia dla zdrowia              35

WEGETARIANIZM              36

ŻYWNOŚĆ WEGETARIŃSKA              36

RACJONALNE ŻYWIENIE OSÓB STARSZYCH              37

PROCES STARZENIA SIĘ ORGANIZMU              37

DETERMINANTY PROCESU STARZENIA              37

Przyczyny starzenia się organizmu              38

Czynniki przyspieszające proces starzenia się:              39

PROCES STARZENIA SIĘ              39

Zmiany w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego              39

Zmiany fizjologiczne w wieku starszym              39

Inne czynniki ograniczające przyjmowanie pokarmów              40

Zagrożenia stanu odżywienia              40

Błędy w odżywianiu jako czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych              40

ZMIANY W NARZĄDACH              41

NADMIERANA MASA CIAŁA              41

STAN ODŻYWIENIA              41

Niedożywienie białkowo-energetyczne.              42

PROCES STARZENIA SIĘ ZWIĄZANY JEST Z  SZEREGIEM ZMIAN STRUKTURALNYCH I CZYNNOŚCIOWYCH:              42

SARKOPENIA  -  SPADEK MASY MIĘŚNIOWEJ  WRAZ Z WIEKIEM              42

Przyczyny niedożywienia osób starszych              42

ZAPOBIEGANIE I LECZENIE NIEDOŻYWIENIA OSÓB STARSZYCH              43

ZALECENIA ŻYWIENIOWE DLA LUDZI STARSZYCH              44

Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze              44

Piramida prawidłowego żywienia              45

Suplementacja diety seniorów preparatami witaminowo-mineralnymi              45

Najważniejsze zasady diety łatwo strawnej              45

Błędy żywieniowe popełniane przez osoby w starszym wieku              46

Osteoporoza              46

CZYNNIKI RYZYKA OSTEOPOROZY              47

ETIOLOGIA OSTEOPOROZY              47

Wybrane zagadnienia z żywienia sportowców              48

Podstawowe uwagi o żywieniu sportowców w zależności od  rodzaju uprawianej dyscypliny i okresu treningowego              48

Codzienna praktyka żywieniowa sportowców powinna uwzględniać:              48

Trening wytrzymałościowy              48

Trening siłowy i szybkościowy              49

Główne założenia diety sportowca              50

Procentowy udział energii w diecie sportowca              50

Wydatek energetyczny u sportowców reprezentujących rożne dyscypliny sportowe              50

Dodatkowe zasady żywienia sportowców              50

Konsekwencje niewłaściwej podaży energii w diecie sportowca              51

Sport i anemia              51

Pseudoanemia na skutek rozcieńczenia osocza              51

Hemoliza mikrourazowa              51

Wybrane zagadnienia dotyczące zasad racjonalnego żywienia kobiet w ciąży i karmiących              52

Racjonalne żywienie              52

Składniki pokarmowe              52

Racjonalna dieta przyszłej matki              52

Racjonalna dieta przyszłej matki              54

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży              55

ZAGADNIENIA BUDZĄCE NAJWIĘCEJ WĄTPLIWOŚCI              55

Co zrobić jeśli podczas ciąży następuje nadmierny przyrost masy ciała ?              55

Czy należy stosować preparaty witaminowo-mineralne podczas ciąży ?              55

Czy podczas ciąży można stosować dietę wegetariańską ?              55

Jak radzić sobie ze wzdęciami ?              56

Jak radzić sobie z niestrawnością – „zgagą” ?              56

Żywienie kobiet karmiących              56

KARMIENIE PIERSIĄ              56

Jak zmienia się pokarm?              56

Porównanie składu chemicznego mleka ludzkiego z mlekiem krowim              57

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin