Dietetyka pediatryczna10.12.2010r.semestr V
Alternatywne metody żywienia drogą przewodu pokarmowego
Wskazania:- Nieprawidłowości morfologiczne - rozszczep podniebienia - mikrożuchwie - Zaburzenia czynnościowe - koordynacja ssania - koordynacja połykania - aspiracje pokarmu do dróg oddechowych - zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego
Kryteria diety uzupełniającej: wiek chorego, stadium rozwoju, droga podaży i cel.
Cel diety uzupełniającej: - uzupełniająca energię i azot - polimery glukozy - białka - tłuszcze MCT - mniejszy ładunek energetyczny
Diety peptydowe i elementarne – uwzględniają wydolność enzymatyczną układu pokarmowego:- nietolerancja mleka, alergia pokarmowa - powikłania chirurgiczne, zespół krótkiego jelita - biegunka osmotyczna
Suplementacja NaCl - przy upałach i gorączce: - niemowlę: 100mg/kg mc/dobę - 1-5 rok życia: 600mg/kg mc/dobę - 6-10 rok życia: 1200mg/kg mc/dobę - >10 roku życia: 1800mg/kg mc/dobę
Suplementacja witaminy A - <6 tygodnia życia: 2000 j.m./dobę - do 6 miesiąca życia: 4000 j.m./dobę - >6 miesiąca życia: 6000 j.m./dobę
Suplementacja witaminy D – 400 j.m./dobę
Suplementacja witaminy E - niemowlęta: 50mg - 1-10 rok życia: 100mg - >10 roku życia: 200mg
Suplementacja witaminy K – 5mg/tydzień - jeżeli występują zaburzenia krzepnięcia, krwioplucie, zabiegi operacyjne, antybiotykoterapia
Suplementacja witaminy B6 – 0,004-0,08mg
Faza przygotowania – minimum 7 dni przed operacją. U pacjentów niedożywionych lub u których możliwe jest ryzyko jego wystąpienia: - skraca czas leczenia w szpitalu - zmniejsza częstość występowania powikłań - ogranicza utratę masy ciała
Faza przedoperacyjna – 18-4 godzin przed operacją. Doustne podawanie płynów bogatych w węglowodany: - obniża pooperacyjną insulino oporność - zmniejsza pragnienie, głód i uczucie niepokoju - przyczynia się do skrócenia pobytu w szpitalu
Faza pooperacyjna – 4-24 godzin po operacji. Wczesne żywienie przy pomocy doustnych i/lub dojelitowych diet przemysłowych: - zmniejsza chorobowość pooperacyjną - ogranicza liczbę powikłań - skraca czas pobytu w szpitalu
Faza rekonwalescencji – po wypisie ze szpitala. Rutynowe podawanie suplementów białkowo-kalorycznych: - poprawia stan odżywienia - zmniejsza śmiertelność
Suplementacja diety naturalnej
Nawadnianie przedoperacyjne
Podawanie diety dożołądkowo - Bolus w czasie 20-30min – 100-400ml (max 500ml) - Wlew 40-150ml/godzinę
Podawanie diety do dwunastnicy lub dojelitowo - Wlew 25-120ml/godzinę - Stężenie 0,5-1 kcal/ml
Diety podawane przez zgłębnik lub stomię
Kontrola położenia zgłębnika – weryfikacja położenia zgłębnika: - osłuchiwanie nadbrzusza w trakcie insuflacji powietrza (tylko u chorych żywionych dożołądkowo i bez operacji w górnym odcinku przewodu pokarmowego) - kontrola radiologiczna - oznaczenie miejsca wyprowadzenia z nosa, kontrola 2 razy dziennie
Kontrola zalegania pokarmu – podczas stosowania odżywiania przez zgłębnik żołądkowy należy przed każdym karmieniem, co najmniej raz na dobę: - wstrzyknąć do zgłębnika 200ml wody lub 0,9% NaCl - po 2 godzinach odbarczyć żołądek „na ściek” lub odessać jego zawartość. 150-200ml treści lub ½ podanej objętości płynu świadczy o zaleganiu.
Dieta przemysłowa – przemysłowo wytworzony, może być częściowo strawiony, kompletny odżywczo pokarm w postaci: - „instant” (w postaci proszku, należy rozpuścić w wodzie w odpowiednich proporcjach) - płynna, gotowa do podania choremu: - w butelce, jest podawana z butelki - w opakowaniu miękkim typu PACK, jest podawana bezpośrednio z opakowania
Wady: - cena
Zalety: - znany i stały skład - brak składników potencjalnie nietolerowanych dla pacjenta - minimalne ryzyko zakażenia - może być podawana przez cienkie zgłębniki - mniej pracochłonne i czasochłonne - może być przechowywana w magazynie
Dieta kuchenna Wady: - niepewny skład ilościowy, może zawierać składniki potencjalnie nietolerowane przez pacjenta (tj. gluten, cholesterol, laktoza) - niehemogenna, może łatwo zatkać zgłębnik - ryzyko zakażenia diety - duża gęstość może uniemożliwia podawanie metodą wlewu ciągłego - wymaga zgłębników o dużej średnicy przez co jest niewygodna dla pacjenta - przygotowywanie i podawanie jest pracochłonne i czasochłonne - nie powinno się przechowywać przygotowanych i nie zużytych diet
Zalety: - tanie składniki
kasiak1593