Alternatywne metody żywienia drogą przewodu pokarmowego.docx

(15 KB) Pobierz

Dietetyka pediatryczna10.12.2010r.semestr V

Alternatywne metody żywienia drogą przewodu pokarmowego

Wskazania:
- Nieprawidłowości morfologiczne             
              - rozszczep podniebienia             
              - mikrożuchwie             
- Zaburzenia czynnościowe             
              - koordynacja ssania             
              - koordynacja połykania             
              - aspiracje pokarmu do dróg oddechowych             
              - zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego

Kryteria diety uzupełniającej: wiek chorego, stadium rozwoju, droga podaży i cel.

Cel diety uzupełniającej:             
- uzupełniająca energię i azot             
- polimery glukozy             
- białka             
- tłuszcze MCT             
- mniejszy ładunek energetyczny

Diety peptydowe i elementarne – uwzględniają wydolność enzymatyczną układu pokarmowego:
- nietolerancja mleka, alergia pokarmowa             
- powikłania chirurgiczne, zespół krótkiego jelita             
- biegunka osmotyczna

Suplementacja NaCl - przy upałach i gorączce:             
- niemowlę: 100mg/kg mc/dobę             
- 1-5 rok życia: 600mg/kg mc/dobę             
- 6-10 rok życia: 1200mg/kg mc/dobę             
- >10 roku życia: 1800mg/kg mc/dobę

Suplementacja witaminy A             
- <6 tygodnia życia: 2000 j.m./dobę             
- do 6 miesiąca życia: 4000 j.m./dobę             
- >6 miesiąca życia: 6000 j.m./dobę

Suplementacja witaminy D – 400 j.m./dobę

Suplementacja witaminy E             
- niemowlęta: 50mg             
- 1-10 rok życia: 100mg             
- >10 roku życia: 200mg

Suplementacja witaminy K – 5mg/tydzień             
              - jeżeli występują zaburzenia krzepnięcia, krwioplucie, zabiegi operacyjne, antybiotykoterapia

Suplementacja witaminy B60,004-0,08mg

Faza przygotowania – minimum 7 dni przed operacją.             
U pacjentów niedożywionych lub u których możliwe jest ryzyko jego wystąpienia:             
- skraca czas leczenia w szpitalu             
- zmniejsza częstość występowania powikłań             
- ogranicza utratę masy ciała

Faza przedoperacyjna – 18-4 godzin przed operacją.             
Doustne podawanie płynów bogatych w węglowodany:             
- obniża pooperacyjną insulino oporność             
- zmniejsza pragnienie, głód i uczucie niepokoju             
- przyczynia się do skrócenia pobytu w szpitalu

Faza pooperacyjna – 4-24 godzin po operacji.             
Wczesne żywienie przy pomocy doustnych i/lub dojelitowych diet przemysłowych:             
- zmniejsza chorobowość pooperacyjną             
- ogranicza liczbę powikłań             
- skraca czas pobytu w szpitalu

Faza rekonwalescencji – po wypisie ze szpitala.             
Rutynowe podawanie suplementów białkowo-kalorycznych:             
- poprawia stan odżywienia             
- zmniejsza śmiertelność

Suplementacja diety naturalnej

 

 

 

 

 

 

 

Nawadnianie przedoperacyjne


Podawanie diety dożołądkowo             
- Bolus w czasie 20-30min – 100-400ml (max 500ml)             
- Wlew 40-150ml/godzinę

Podawanie diety do dwunastnicy lub dojelitowo             
- Wlew 25-120ml/godzinę             
- Stężenie 0,5-1 kcal/ml

Diety podawane przez zgłębnik lub stomię

 

 

 

 

 

 

 

Kontrola położenia zgłębnika – weryfikacja położenia zgłębnika:             
- osłuchiwanie nadbrzusza w trakcie insuflacji powietrza (tylko u chorych żywionych dożołądkowo i bez operacji w górnym odcinku przewodu pokarmowego)             
- kontrola radiologiczna             
- oznaczenie miejsca wyprowadzenia z nosa, kontrola 2 razy dziennie

Kontrola zalegania pokarmu – podczas stosowania odżywiania przez zgłębnik żołądkowy należy przed każdym karmieniem, co najmniej raz na dobę:             
- wstrzyknąć do zgłębnika 200ml wody lub 0,9% NaCl             
- po 2 godzinach odbarczyć żołądek „na ściek” lub odessać jego zawartość.             
150-200ml treści lub ½ podanej objętości płynu świadczy o zaleganiu.             

Dieta przemysłowa – przemysłowo wytworzony, może być częściowo strawiony, kompletny odżywczo pokarm w postaci:             
- „instant” (w postaci proszku, należy rozpuścić w wodzie w odpowiednich proporcjach)             
- płynna, gotowa do podania choremu:             
              - w butelce, jest podawana z butelki             
              - w opakowaniu miękkim typu PACK, jest podawana bezpośrednio z opakowania

Wady:             
- cena

Zalety:             
- znany i stały skład             
- brak składników potencjalnie nietolerowanych dla pacjenta             
- minimalne ryzyko zakażenia             
- może być podawana przez cienkie zgłębniki             
- mniej pracochłonne i czasochłonne             
- może być przechowywana w magazynie

Dieta kuchenna             
Wady:             
- niepewny skład ilościowy, może zawierać składniki potencjalnie nietolerowane przez pacjenta (tj. gluten, cholesterol, laktoza)             
- niehemogenna, może łatwo zatkać zgłębnik             
- ryzyko zakażenia diety             
- duża gęstość może uniemożliwia podawanie metodą wlewu ciągłego              
- wymaga zgłębników o dużej średnicy przez co jest niewygodna dla pacjenta             
- przygotowywanie i podawanie jest pracochłonne i czasochłonne             
- nie powinno się przechowywać przygotowanych i nie zużytych diet             

Zalety:             
- tanie składniki             
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin