Żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych.docx

(18 KB) Pobierz

Dietetyka pediatryczna19.11.2010r.semestr V

Żywienie dzieci w różnych stanach chorobowych

 

Prawidłowe żywienie dzieci warunkuje właściwy i harmonijny ich rozwój

- prawidłowy przyrost masy ciała

- prawidłowy rozwój intelektualny

- prawidłowy rozwój płciowy

 

Cel podstawowy

Określenie zapotrzebowania kalorycznego, z uwzględnieniem problemów żywieniowych

 

TEE – całkowity wydatek energetyczny – zależy od ogólnego stanu dziecka, wieku ciążowego w chwili porodu, chorób towarzyszących. TEE musi zostać pokryty przez podaż składników odżywczych.

 

90 – 120 kcal/g/dobę – zapotrzebowanie energetyczne dla wcześniaka z małą urodzeniową masą ciała

 

Ważne jest uwzględnianie optymalnej zawartości tłuszczu, węglowodanów i białek.

Przyrost masy ciała największy jest w ostatnich dwóch miesiącach ciąży.

 

100 kcal/ kg/ dobę – zapotrzebowanie energetyczne w pierwszych 5 – 6 miesiącach życia dziecka

Dobowy przyrost masy ciała ok. 20 g

 

80 – 90 kcal/kg/dobę – zapotrzebowanie energetyczne od 6 miesiąca życia

Dobowy przyrost masy ciała około 12 g

 

Mieszanki dla wcześniaków do 9 m-ca wieku skorygowanego u dziecka z objawami słabego wzrastania.

 

Wiek skorygowany – liczony dopiero po 9 miesiącu ciąży np. urodziło się dziecko po 7 miesiącach ciąży , więc dodajemy dwa i traktujemy dziecko w sensie żywieniowym 3 miesięczne jak 1 miesięczne

 

110 – 120 kcal/kg/d – zwiększone zapotrzebowanie energetyczne

Wzrost TEE

- wzmożona praca serca

- wysiłek oddechowy

- pobudzenie układu współczulnego

 

Wady serca

Przyczyny niedożywienia

- zmniejszona podaż doustna pokarmu

·         Brak łaknienia

·         Uczucie wczesnej sytości

·         Częste zakażenia układu oddechowego

- zaburzenia wchłaniania jelitowego

·         Niedotlenienie błony śluzowej jelit/ utrata tłuszczów i białek

 

Postępowanie dietetyczne

Minimum 120 kcal/kg/d

- ciągłe żywienie nosowo – żołądkowe za pomocą zgłębnika

- nocne żywienie nosowo – żołądkowe za pomocą zgłębnika

 

Zaburzenia neurologiczne

Problemy:

- zaburzenia komunikowania głodu

- trudności w przyjmowaniu pokarmu

- niedoszacowanie ilości jego spożycia

- regurgitacje /GER/

- zaparcia

 

Efekt

- zmniejszona podaż składników odżywczych

 

Zmniejszone TEE jest wynikiem małej aktywności dzieci z chorobami neurologicznymi, a tym samym dzieci z chorobami neurologicznymi, a tym samym mniejszego zapotrzebowania

 

Częste ocena stanu odżywienia:

- przyrost masy ciała

- wzrost

- nietolerancja pokarmów

(krztuszenie, brak kaszlu, zaburzenie połykania pokarmu o różnej konsystencji)

 

Systematyczne pomiary wskaźnika masy ciała, pomiary antropometryczne

- grubość fałdu skórnego

- obwodu ramienia

 

Choroby nowotworowe

Guzy lite

- neuroblastyczne – nerwiak zarodkowy współczulny (złośliwy nowotwór wywodzący się z komórek cewy nerwowej - neuroblastów. Jest najczęstszym nowotworem rozpoznawanym u niemowląt).

- nefroblastoma/guz Wilma, guz Wilmsa (nerczak zarodkowy -  złośliwy nowotwór nerki wieku dziecięcego)

- mięsak Ewinga (pierwotny, złośliwy nowotwór kości, dotykający najczęściej dzieci i młodych dorosłych)

 

Przyczyny niedożywienia

- zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne

- zmniejszone łaknienie

- nudności, wymioty

- stany zapalne błon śluzowych

- zaburzenie wchłaniania, biegunki

 

Znaczenie odżywiania w leczeniu chorób nowotworowych u dzieci:

- lepsza tolerancja leczenia

- dłuższe przeżycie

- sprawniejszy układ odpornościowy

- większa odporność na infekcje

 

Ocena stanu odżywienia

Pomiary antropometryczne

- grubość fałdu skórnego

- obwodu ramienia

 

Ocena masy ciała i stosunku masy ciała do długości ciała może dawać nieprawidłowe wskazania ze względu na masę guza

 

Nadciśnienie tętnicze

 

Stan przednadciśnieniowy

 

Cel leczenia dietetycznego:

- redukcja nadwagi

- modyfikacja diety wpływająca na współistniejące przyczyny choroby

- zwiększenie aktywności fizycznej

 

Podstawowe zalecenia leczenia dietetycznego: Ograniczenie spożycia soli do 5 – 6 g/dzień ( u dzieci średnio wynosi 8 – 10 g/dzień), zwiększenie ilości spożycia świeżych owoców i warzyw, ograniczenie spożycia tłuszczów.

 

Niedokrwistość z niedoboru żelaza (Fe) – niedostateczne zaopatrywanie organizmu w żelazo

 

- w okresie życia płodowego (wcześniaki, noworodki z ciąż mnogich oraz matek z niedokrwistością w czasie ciąży)

- niedostateczna podaż w diecie

- zaburzenia wchłaniania

- nadmierne straty żelaza

- zwiększone zapotrzebowanie (okres szybkiego wzrostu, dojrzewania)

- niedostateczne wytwarzanie erytropoetyny

 

Leczenie dietetyczne

- dieta bogata w produkty bogate w Fe

- suplementacja żelaza 2 – 3 mg/dobę

 

Nietolerancja cukrów

 

Mała aktywność enzymów odpowiedzialnych za trawienie cukrów: laktoza, sacharoza, fruktoza, sorbitol

 

Ostre choroby gorączkowe

 

- infekcje wirusowe/grypopodobne

- zapalenie górnych dróg oddechowych

- zapalenie dróg moczowych

- inne choroby infekcyjne

 

Przyczyny niedożywienia;

- pogorszenie apetytu dziecka

- zwiększone zapotrzebowanie na płyny

- zwiększone zapotrzebowanie na płyny

Postępowanie dietetyczne

- dieta łatwo strawna

- duża ilość płynów

 

Można stosować płynne, zbilansowane diety przemysłowe np. Nutrison

Tłuszcze powinny być dodawane do potraw gotowych, nie zmienione termicznie.

 

Zaburzenia apetytu

 

Przyczyny

- choroby organiczne (zapalenie błony śluzowej żołądka, kamica żółciowa, nowotwór)

- psychogenne (anoreksja, bulimia)

- mogą wynikać z monotonnej diety

 

Gdy prowadzą do zaburzeń stanu odżywienia oraz rozwoju dziecka wymagają diagnostyki i leczenia.

 

Leczenie żywieniowe

Rozpoczynamy gdy nie ma oczekiwanego przyrostu masy ciała. Należy wtedy wprowadzić dietę wysokoenergetyczną.

Uzupełnienie posiłku odpowiednimi dla wieku „dietami” przemysłowymi

 

PWE = PM

 

Ocena zapotrzebowania energetycznego

0 – 3 m.ż

120 kcal/kg m.c

4 – 6 m.ż

115 kcal/kg m.c

7 – 9 m.ż

110 kcal/kg m.c

10 – 12 m.ż

105 – 110 kcal/kg m.c

1 – 3 r.ż

1000 – 1300 kcal/dobę

4 – 6 r.ż

1700 kcal/dobę

7 – 9 r.ż

2100 kcal/dobę

10 – 12 r.ż

2600 kcal/dobę

13 – 15 r.ż

K: 2800 kcal/dobę

M: 3300 kcal/dobę

16 – 18 r.ż

K: 2700 kcal/dobę

M: 3700 kcal/dobę

Białko: 13 – 14%

Tłuszcz: 30%

Węglowodany: 50 – 60%

 

W diecie niemowląt:

Białko: 2,5 – 4,5 g/kg m.c/dobę

Tłuszcz: 35 – 40%

W tym NNKT 4 – 6%

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin