NAPOLEONKI
3 szklanki męki, kostka masła, 3/4 szklanki gęstej śmietany, żółtko, łyżka smalcu. Krem: pół litra mleka, pół kostki masła, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej, 2 jaja, pół szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego
Mąkę posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółt ka, lekko zlepić rękami. Podzielić ciasto na cztery części, każdą cienko rozwałkować i osdbno upiec. Sypkie składniki kremu starannie rozetrzeć z rozkłócony mi jajami i rozprowadzić połową szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać roztarte składniki i ugotować budyń. Jeszcze gorący połączyć z masłem i utrzeć wałkiem. Ostudzone plac ki przełożyć ciepłą masą. Wsta wić do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać cukrem pu drem i pokroić na kwadraty.
rreenegat