Fale Dunaju
Składniki:
Ciasto: 25 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru cukier waniliowy 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka Masa budyniowa: 20 dag masła budyń śmietankowy ½ litra mleka Ponadto: ok. 80 dag jabłek Do dekoracji: kolorowe cukierki
Sposób wykonania:
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w surowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki.
Smacznego.
rreenegat