Pychotka
Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki 20 dag margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 2-3 łyżki śmietany Beza: 8 białek szklanka cukru 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich Krem: 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 żółtka ½ kostki masła ½ kostki margaryny 1 słoik powideł
Sposób wykonania:
Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.
Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.
Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
rreenegat