RAFAELLO INNE(CHŁODZONE W LODÓWCE)
Składniki:1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej kostka margaryny szklanka cukru 2 cukry waniliowe krakersy lajkonika (1,5 opakowania) 200 gram wiórek kokosowychWykonanie:Z litra mleka odlej szklankę, resztę zagotuj.Do tego odlanego mleka wsyp obie mąki(czubate łyżki stołowe)i wymieszaj mikserem.Jak mleko będzie już ciepłe (ale jeszcze nie ugotowane) to wsyp wszystkie cukry i rozpuść.Jak mleko zacznie się gotować to wlej tę odlaną wczesniej część mleka wymieszaną z mąką (tak jak robisz zwykły budyń),przykręć ogień i dokładnie wymieszaj.Ma wyjść budyń(gęsty),który lekko studzimy. Kiedy jeszcze całkiem nie wystygł i jest letni lub ciepły to dodajemy kostkę margaryny i mieszamy w misce(np.plastikowej).Mieszamy aż ta margaryna się całkiem rozpuści w tym budyniu.Potem dodajemy do tego połowę albo 3/4 wiórek kokosowych i mieszamy ładnie(tak żeby nie było żadnych grudek najlepiej) Bierzemy blachę do ciasta, najlepiej taką 20x30cm. i wykładamy folia aluminiową.Na folię układamy krakersy jeden przy drugim,jedną warstwę i na to wylewamy połowę masy budyniowej.Potem kładziemy na to kolejną warstwę krakersów i resztę masy budyniowej i wysypujemy resztę wiórek kokosowych i tak wklepujemy palcami jak krem w twarz. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na parę godzin.Przykrycie jest ważne, bo jeśli masz w lodówce np. mięso czy jeszcze coś innego to rafaello przejdzie tym zapachem.
rreenegat