Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· 0,6 szklanki mąki pszennej
· 0,6 szklanki cukru
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
· 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
· 1 szklanka gorącej wody
Masa toffi:
· 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
· ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
Masa śmietankowa:
· ½ litra śmietany 30%
· 2 opakowania "śmietan-fix"
· cukier waniliowy
· 1-2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
· 2 galaretki brzoskwiniowe
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty.
Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z "śmietan-fix".
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
Schłodzić w lodówce.
rreenegat