Ciasto toffi z biszkoptami.doc

(21 KB) Pobierz
Ciasto toffi z biszkoptami

Ciasto toffi z biszkoptami

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            0,6 szklanki mąki pszennej

·            0,6 szklanki cukru

·            ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:

·            3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

·            1 szklanka gorącej wody

Masa toffi:

·            1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

·            ok. 20 dag okrągłych biszkoptów

Masa śmietankowa:

·            ½ litra śmietany 30%

·            2 opakowania "śmietan-fix"

·            cukier waniliowy

·            1-2 łyżki cukru pudru

Ponadto:

·            2 galaretki brzoskwiniowe

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty.

Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z "śmietan-fix".

Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.

Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin