Kuchnia Indonezyjska
Składniki: 50 dag flaków1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżki oliwy3 łyżki mąki1/2 łyżeczki kminku i pieprzupo 2 łyżeczki zmielonej kolendry, imbiru i chilipo 1 łyżeczce suszonej bazylii i startej skórki cytrynowej
Opis wykonania: Dokładnie oczyszczone i umyte flaki razem z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami zalewamy 1 l wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Wyjmujemy flaki i opiekamy na złoto na grillu lub obsmażamy na rumiano na patelni. Odparowany do 400 ml wywar z gotowania doprawiamy zasmażką z oleju i mąki. Flaki podajemy z ryżem, polane sosem.
Składniki: 1 mango1 papaja8 śliwek4 kiwi10 dag czarnych czereśniSos:1 łyżka pasty krewetkowej1 łyżka sosu winegret1 łyżka pasty tamaryndowej1 mała papryczka chili12 dag brązowego cukrusól
Opis wykonania: Owoce dokładnie umyć. Mango, kiwi i papaję obrać. Z owoców usunąć pestki. Duże owoce pokroić na kawałki. Papryczkę chili umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przeciąć, usunąć gniazdo nasienne i nasiona. Drobno posiekać. Przygotować sos: W garnku rozgrzać pastę krewetkową. Dodać cukier, winegret, pastę tamaryndową, papryczkę chili i odrobinę soli. Gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty, następnie zmiksować. W dużej salaterce wymieszać pokrojone owoce, polać sosem i od razu podawać. UWAGA! Sałatkę można też zrobić z innych owoców w podobny sposób. Można użyć np. guawy, gruszek, jabłek, mirabelek.
bartoszkula