Żyto.doc

(27 KB) Pobierz
Żyto

Żyto

Żyto posiada niskie wymagania co do jakości gleby i klimatu i z tego powody można je uprawiać na zimniejszych względnie mniej żyznych obszarach.

Zbiór ziaren żyta wynosi w przybliżeniu od 5 do 6 t na hektar, stosunek ziarna do słomy wynosi około 1:1,6. Daje to łączny zbiór w ilości od 13 do 15 t suchej masy na hektar. Z faktu, iż żyto można zbierać tylko jeden raz w roku, a więc tylko sezonowo, zakiszenie jest szczególnie uzasadnione, ponieważ umożliwia przez cały rok utrzymanie podłoża o takich samych właściwościach. Tabela 1 przedstawia najważniejsze dane dotyczące kiszonki żyta.

Tabela 1: Właściwości kiszonki żyta (całe rośliny)

podłoże

sm

smo

N

NH4

P

uzysk biogazu

zawartość CH4

[%]

[% sm]

[% sm]

[m 3 /t śm]

[m 3 /t smo]

[% obj.]

żyto

30-35

92-98

4,0

0,57

0,71

170-220

550-680

około 55


Dane dotyczące stężeń metali ciężkich są obecnie niedostępne, jednak z reguły nie przekraczają dopuszczalnych granic dotyczących artykułów spożywczych.

Całoroczne magazynowanie jest możliwe, jak już wspomniano, poprzez zakiszenie materiału, bez szczególnych wymagań odnośnie higieny lub substancji zakłócających.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin