Skladniki:
60 dag świeżych filetów, np. z dorsza lub morszczuka
łyżka masła
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
30 dag kiszonej kapusty
15 dag jasnych winogron
1/2 kostki bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć, skropić 2-3 łyżkami wina, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Kapustę opłukać, posiekać. W rondlu zagotować pół szklanki wody, włożyć kostkę bulionową i kapustę, dusić bez przykrycia 20 minut.
Winogrona umyć, osuszyć i przepołowić. Resztę wina i winogrona dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Olej i masło rozgrzać na patelni. Filety rybne oprószyć z obu stron mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Filety rybne podawać z kapustą z winogronami.
100g -195 Kcal
australijczycy