Ryba w kapuscie.doc

(1 KB) Pobierz

Skladniki:

 

60 dag świeżych filetów, np. z dorsza lub morszczuka

 

łyżka masła

 

2 łyżki oleju

 

1 łyżka mąki

 

30 dag kiszonej kapusty

 

15 dag jasnych winogron

 

1/2 kostki bulionu warzywnego

 

150 ml białego wytrawnego wina

 

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Filety umyć, osuszyć, skropić 2-3 łyżkami wina, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.

 

Kapustę opłukać, posiekać. W rondlu zagotować pół szklanki wody, włożyć kostkę bulionową i kapustę, dusić bez przykrycia 20 minut.

 

Winogrona umyć, osuszyć i przepołowić. Resztę wina i winogrona dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

 

Olej i masło rozgrzać na patelni. Filety rybne oprószyć z obu stron mąką, włożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć po 3 minuty z każdej strony.

 

Filety rybne podawać z kapustą z winogronami.

 

100g -195 Kcal 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin