Składniki:
· 500 g ryby - filetów z miętusa, mintaja, morszczuka itp.
· 60 g oleju
· 2 cebule
Warzywa
· 2 marchewki
· pietruszka
· kawałek selera
· kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, w lecie używam 2 dojrzałych pomidorów
· sól, pieprz, ewentualnie sok z cytryny
Sposób przyrządzania:
Filety kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w zapałkę, ew. ucieramy na tarce do jarzyn. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w pół plasterki. Teraz możemy na połowie oleju usmażyć rybę, a na drugiej połowie warzywa z cebulą (pod koniec dodajemy pół szklanki wody i pomidory, dusimy ok. 10 minut, doprawiamy) i tak otrzymanym sosem zalewamy rybę. Możemy też na całym oleju usmażyć warzywa z cebulą, dodać wodę i pomidory, a na koniec włożyć surowe filety i razem poddusić 5-8 minut. Prawidłowo rybę po grecku robi się tak jak w pierwszym wariancie i podaje schłodzoną. Jeżeli dusimy ją razem z warzywami, to jest to wariant na gorąco, podawany jako danie obiadowe.
robaczek_1976