streszczenie wykładu 6.pdf

(34 KB) Pobierz
w6
WYKŁAD 6
WĘglowodany
1. Klasyfikacja węglowodanów
a) Mono-, di- i polisacharydy.
b) Rodzina aldoz i ketoz.
c) Przykłady ketoz o znaczeniu fizjologicznym.
2. Konfiguracja monosacharydów- projekcje Fischera
a) Wzorzec konfiguracji.
b) Enancjomery, diastereoizomery, epimery – szczególny rodzaj diastereoizomerów.
c) Mieszanina racemiczna.
3. PrzedłuŜanie łańcucha - synteza Kilianiego-Fischera
4. Cykliczna struktura monosacharydów: tworzenie hemiacetali
a) PierŚcienie furanozowe i piranozowe – projekcja Hawortha. Tworzenie form
furanozowych i piranozowych na przykładzie glukozy, galaktozy, fruktozy i rybozy.
b) Anomery Α i Β monosacharydów.
c) Mutarotacja- struktury biorĄce udział w tworzeniu stanu równowagi.
5. Konformacje monosacharydów
a) Forma krzesłowa i łódkowa piranoz.
b) Podstawniki aksjalne i ekwatorialne.
6. Przegrupowanie tautomeryczne ( równowaga między aldozami i ketozami )
a) Wzajemne przemiany monosacharydów.
7. Reakcje monosacharydów
a) Tworzenie fenylohydrazonów i osazonów.
b) Utlenianie monosacharydów na przykładzie heksoz:
utlenienie wĘgla C-1 - kwasy aldonowe (np. kwas D-glukonowy, D-galaktonowy)
utlenienie wĘgla C-1 i C-6 - kwasy aldarowe (np. kwas D-glukarowy,
kwas D-galaktarowy)
utlenienie wĘgla C-6 - kwasy alduronowe ( np. kwas D-glukuronowy
i L-iduronowy)
c) Znaczenie biologiczne kwasów uronowych.
d) Redukcja monosacharydów.
e) Dehydratacja monosacharydów w Środowisku silnie kwaŚnym.
f) Tworzenie glikozydów:
O-, N i - S- glikozydy
znaczenie farmakologiczne i mechanizm działania glikozydów kardiotonicznych
8. Estry fosforanowe cukrów i ich funkcje biologiczne
9. Deoksy cukry
10. Aminocukry
12. Disacharydy
a) Maltoza, izomaltoza, laktoza, trehaloza, sacharoza, celobioza.
b) Inwersja sacharozy.
13. Polisacharydy
a) Homoglikany:
skrobia, glikogen, celuloza, insulina, chityna.
b) Heteroglikany:
glikozoaminoglikany (galaktozoaminoglikany, glukozoaminoglikany), 4-siarczan
chondroityny, 6-siarczan chondroityny, siarczan dermatanu, heparyna, kwas
hialuronowy.
c) Polisacharydy bakteryjnych Ścian komórkowych.
14. Glikoproteiny
a) Klasy glikoprotein
b) Mucyny
15. Syntetyczne środki słodzące.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin