Tort orzechowo-kawowy
Składniki:
Ciasto:13 dkg mąki pszennej,8 jajek,15 dkg cukru,20 dkg zmielonych orzechów laskowych,1 cukier waniliowy (1.6 dkg),2 łyżki mocnej,zimnej kawy,skórka otarta z 1 cytryny,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,do nasączenia ciasta:100 ml mocnej,zimnej kawy i 2 łyżki czystej wódki lub brandy,do przygotowania formy:1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej.do przybrania tortu:starta czekolada i groszek czekoladowyKrem:50 dkg sera mascarpone lub sera śmietankowego,trzykrotnie mielonego,20 dkg śmietanki 36%,5 - 6 łyżek mleka,1 łyżka soku cytrynowego,3 cukry waniliowe (4.8 dkg),2 łyżki startej czekolady.
Sposób przyrządzenia:
Przygotować ciasto: białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać porcjami 1/3 cukru. Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę. Wymieszać z kawą i skórką cytrynową. Do masy żółtkowej dodać połowę orzechów i pianę z białek. Resztę orzechów wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 h w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C. Upieczone ciasto przetrzymać kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i z tortownicy, pozostawić do ostygnięcia.Przygotować krem: śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Ser utrzeć z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodać bitą śmietanę i startą czekoladę. Ciasto przekroić na trzy krążki. Dolny i środkowy krążek nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, posmarować kremem i złożyć. Tort posmarować resztą kremu, posypać startą czekoladą i przybrać groszkiem czekoladowym.
jac-em