WINO Z BURAKÓW.doc

(21 KB) Pobierz
Wino z buraków

Wino z Buraków

Przepis nr. 01

Umyj i obierz ze skórki buraki. Pokrój je na kawałki i połóż na plastikowe sitko. Włóż je do wrzącej wody i gotuj aż do zmięknięcia. Dodaj cukier, przelej wywar buraczany do baniaka, włóż sitko z burakami do baniaka tak, by było zanurzone w wywarze. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę wymienionych wyżej składników, oprócz drożdży, które dodaj po upływie 24 godzin. Po 5 - 6 dniach wyjmij sitko z burakami z baniaka, lekko je wyciśnij. Wino należy ściągnąć znad osadu, kiedy tylko fermentacja się zakończy.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino z Buraków

1,37 kg. buraków

0,62 kg. rodzynek

4,5 litra wody

1,25 kg .cukru

2g enzymu pektynowego

15g. kwasu cytrynowego

2g. pożywki

0,5g. taniny

drożdże winne

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin