Kurczak pieczony w skorupce.doc

(22 KB) Pobierz
Kurczak pieczony w skorupce

Kurczak pieczony w skorupce

 

Składniki na 4 porcje:

·         900 g maki pszennej

·         2 duże cytryny

·         2 garści świeżej szałwii

·         garść świeżego tymianku

·         8 ząbków czosnku

·         8 łyżek oliwy

·         sól morska

·         świeżo zmielony czarny pieprz

·         4 młodziutkie kurczaki

 

Przygotowanie

Wsyp mąkę do dużej miski i mieszając wlewaj do niej stopniowo ok. 500 ml wody, aż do uzyskania miękkiego, elastycznego i niezbyt klejącego ciasta. Przykryj miskę i odstaw na czas przygotowania kurczaków.

Obieraczka do jarzyn obierz ze skorki jedna cytrynę. Rozetrzyj ja w moździerzu razem z szałwią, tymiankiem i czosnkiem (ja zrobiłam to w malakserze). Dodaj oliwę i solidnie przypraw. Ta aromatyczna marynata jest doskonała do niemal wszystkich gatunków mięsa. Natrzyj nią teraz starannie wszystkie kurczaki z zewnątrz i w środku. Pokrój druga cytrynę w plasterki i włóż 1 lub 2 do środka każdego z kurczaków.

Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Podziel ciasto na 4 porcje i rozwałkuj je na placki grubości ok. 0,5 cm. Na środku każdego placka połóż kurczaka i szczelnie oblep go ciastem. Odstaw na 5 min. a następnie wstaw na godzinę do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia ciasto stwardnieje tworząc nieprzepuszczalna skorupkę, dzięki czemu mięso praktycznie ugotuje się na parze, a cały fantastyczny, naturalny sos z pieczenia pozostanie w środku.

Kiedy kurczaki będą gotowe, odczekaj 15 min., a potem postaw je na stole w skorupkach i dla większego efektu rozkrusz warstwę ciasta na oczach gości. Wywiera to nieodmiennie wielkie wrażenie. Podawaj z ziemniakami i sałata.

 

© Jamie Oliver

Zgłoś jeśli naruszono regulamin