Składniki na 4 porcje:
· 900 g maki pszennej
· 2 duże cytryny
· 2 garści świeżej szałwii
· garść świeżego tymianku
· 8 ząbków czosnku
· 8 łyżek oliwy
· sól morska
· świeżo zmielony czarny pieprz
· 4 młodziutkie kurczaki
Wsyp mąkę do dużej miski i mieszając wlewaj do niej stopniowo ok. 500 ml wody, aż do uzyskania miękkiego, elastycznego i niezbyt klejącego ciasta. Przykryj miskę i odstaw na czas przygotowania kurczaków.
Obieraczka do jarzyn obierz ze skorki jedna cytrynę. Rozetrzyj ja w moździerzu razem z szałwią, tymiankiem i czosnkiem (ja zrobiłam to w malakserze). Dodaj oliwę i solidnie przypraw. Ta aromatyczna marynata jest doskonała do niemal wszystkich gatunków mięsa. Natrzyj nią teraz starannie wszystkie kurczaki z zewnątrz i w środku. Pokrój druga cytrynę w plasterki i włóż 1 lub 2 do środka każdego z kurczaków.
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Podziel ciasto na 4 porcje i rozwałkuj je na placki grubości ok. 0,5 cm. Na środku każdego placka połóż kurczaka i szczelnie oblep go ciastem. Odstaw na 5 min. a następnie wstaw na godzinę do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia ciasto stwardnieje tworząc nieprzepuszczalna skorupkę, dzięki czemu mięso praktycznie ugotuje się na parze, a cały fantastyczny, naturalny sos z pieczenia pozostanie w środku.
Kiedy kurczaki będą gotowe, odczekaj 15 min., a potem postaw je na stole w skorupkach i dla większego efektu rozkrusz warstwę ciasta na oczach gości. Wywiera to nieodmiennie wielkie wrażenie. Podawaj z ziemniakami i sałata.
© Jamie Oliver
wiedza_z_chomikuj