Vege nori sushi.pdf

(74 KB) Pobierz
Vege nori sushi
Vege nori sushi
Wegańska wersja sushi z wodorostami nori – bogatym źródłem witamin i minerałów.
Składniki:
1 duże awokado
¼ łyżeczki mielonej kolendry
½ cytryny
1 paczka nori
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
1 duża marchewka (starta na grubej tarce)
1 ogórek (pokrojony w patyczki)
kiełki lucerny (alfa alfa)
świeży koperek (może być suszony)
sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania:
·
Zgnieć awokado widelcem, dodaj kolendrę i cytrynę do smaku (można to również zrobić
ręcznym blenderem).
·
Połóż płat nori na desce błyszczącą stroną do dołu.
·
Posmaruj je połową pasty z awokado, zostawiając dużą przerwę na górze. Poukładaj w
rządki warzywa: ogórek, marchew, kiełki lucerny i ryż zaczynając od dołu aż do połowy
nori. Posyp posiekanym koperkiem.
·
Zwijaj nori od dołu przyciskając mocno nadzienie. Zwinięte nori powinno być ścisłe i mocne.
Jeśli nori się nie skleja można końcówkę namoczyć odrobiną wody.
·
Pokrój nori na 4-5 kawałków, przy użyciu ostrego noża. Powtórz czynności używając
pozostałych składników.
Można również dodać do sushi następujące warzywa: kiełki fasolki mung, posiekaną kapustę,
kiszone ogórki, paprykę etc.
Możemy również rozcieńczyć trochę sosu sojowego odrobiną wody i serwować wraz z sushi.
158561715.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin