Ustawa o zywnosci.pdf

(404 KB) Pobierz
Microsoft Word - D20010634Lj.doc
©Kancelaria Sejmu s. 1/47
USTAWA
z dnia 11 maja 2001 r.
Opracowano na pod-
stawie: Dz.U. z 2001
r. Nr 63, poz. 634, Nr
128, poz. 1408, z 2002
r. Nr 135, poz. 1145,
Nr 166, poz. 1362, z
2003 r. Nr 52, poz.
450, Nr 122, poz.
1144, Nr 130, poz.
1187, Nr 199, poz.
1938, Nr 208, poz.
2020.
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
Rozdział 1
Przepisy ogólne
[ Art. 1.
nowe brzmienie art. 1
wchodzi w życie z dn.
23.12.2003 r. (Dz.U. z
2003 r. Nr 208, poz.
2020)
1. Ustawa określa:
1) warunki produkcji żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, do-
zwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz ob-
rotu tymi artykułami,
2) wymagania dotyczące zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej artykułów,
o których mowa w pkt 1,
3) wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w
obrocie artykułami, o których mowa w pkt 1,
4) wymagania zdrowotne wobec osób biorących udział w procesie produkcji i
w obrocie artykułami, o których mowa w pkt 1, oraz wymagania dotyczące
kwalifikacji tych osób w zakresie przestrzegania zasad higieny,
5) wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością,
6) zasady przeprowadzania urzędowej kontroli żywności.
2. Przepisy ustawy dotyczące dozwolonych substancji dodatkowych i zanie-
czyszczeń, wymagań sanitarnych w zakładach produkcyjnych, wymagań zdro-
wotnych wobec osób biorących udział w procesie produkcji i w obrocie, a także
przepisy dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywno-
ścią stosuje się również do wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich, a także do
wyrobu alkoholu etylowego oraz wyrobu i rozlewu napojów spirytusowych.]
<Art. 1.
1. Ustawa określa:
03-12-15
©Kancelaria Sejmu s. 2/47
1) wymagania w zakresie jakości zdrowotnej żywności, dozwolonych sub-
stancji dodatkowych i innych składników żywności oraz substancji po-
magających w przetwarzaniu,
2) warunki produkcji i obrotu oraz wymagania dotyczące przestrzegania
zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami, o których
mowa w pkt 1, oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kon-
taktu z żywnością w celu zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej
żywności,
3) zasady przeprowadzania urzędowej kontroli żywności.
2. Przepisy ustawy dotyczące dozwolonych substancji dodatkowych i zanie-
czyszczeń, wymagań sanitarnych w zakładach produkcyjnych, wymagań
zdrowotnych wobec osób biorących udział w procesie produkcji i w obrocie,
a także przepisy dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kon-
taktu z żywnością stosuje się również do wyrobu i rozlewu wyrobów winiar-
skich, a także do wyrobu alkoholu etylowego rolniczego oraz wyrobu i roz-
lewu napojów spirytusowych.>
Art. 2.
Ustawy nie stosuje się do:
1) środków spożywczych produkowanych, przechowywanych, spożywanych i
używanych wyłącznie we własnym gospodarstwie domowym do zaspokaja-
nia potrzeb tego gospodarstwa lub przywożonych w tym celu z zagranicy,
2) artykułów przeznaczonych do rozpoznawania, zapobiegania lub leczenia
chorób, uznanych, na podstawie odrębnych przepisów, za produkty leczni-
cze lub wyroby medyczne,
3) tytoniu i wyrobów tytoniowych.
Art. 3.
1. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) żywność (środek spożywczy) – każdą substancję lub produkt przetworzony,
częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia
przez ludzi, w tym napoje, gumy do żucia, wodę oraz składniki żywności
celowo dodawane do żywności w procesie produkcji; żywność nie obejmuje
środków żywienia zwierząt, żywych zwierząt, jeżeli nie są wprowadzone do
obrotu jako żywność przeznaczona bezpośrednio dla konsumenta, roślin
przed zbiorem, produktów leczniczych, kosmetyków, tytoniu i wyrobów
tytoniowych, środków odurzających i substancji psychotropowych oraz za-
nieczyszczeń,
3) dozwolone substancje dodatkowe - substancje niespożywane odrębnie jako
żywność, niebędące typowymi składnikami żywności, posiadające wartość
odżywczą lub jej nieposiadające, których celowe użycie technologiczne w
procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, pakowania, przewozu
i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w
środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami;
dozwolone substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio
składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charak-
pkt 2 w ust. 1 w art. 3
skreślony
03-12-15
©Kancelaria Sejmu s. 3/47
terystyczne, z wyłączeniem substancji dodawanych w celu zachowania lub
poprawienia wartości odżywczej; dozwolone substancje dodatkowe mogą
być stosowane tylko wtedy, kiedy ich użycie jest technologicznie uzasad-
nione i nie stwarza zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka,
[4) suplement diety - skoncentrowane źródło witamin lub składników mineral-
nych i innych składników odżywczych występujących pojedynczo lub w
kombinacjach, stosowane jako uzupełnienie spożycia składników odżyw-
czych w normalnej diecie, wyprodukowane w postaci kapsułek, tabletek,
pastylek, pigułek, proszku w saszetkach, płynów w ampułkach lub w butel-
kach z kroplomierzem albo innych podobnych postaciach,]
<4) suplementy diety - środki spożywcze, których celem jest uzupełnienie
normalnej diety, będące skoncentrowanym źródłem witamin lub
składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt od-
żywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowa-
dzanych do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci:
kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek
z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych
podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywa-
nia w małych odmierzonych ilościach jednostkowych, <>
5) oświadczenie żywieniowe – każdą informację, w tym reklamową, która
stwierdza, sugeruje albo daje do zrozumienia, że środek spożywczy posiada
szczególne właściwości odżywcze
6) substancje pomagające w przetwarzaniu - substancje, które nie są same spo-
żywane jako składniki żywności, celowo stosowane w przetwarzaniu su-
rowców, żywności lub ich składników dla osiągnięcia zamierzonego celu
technologicznego w procesie produkcji, które mogą spowodować niezamie-
rzone, lecz technicznie nieuniknione występowanie ich pozostałości lub ich
pochodnych w produkcie końcowym, które nie zagrażają zdrowiu oraz nie
wywierają wpływu technologicznego na gotowy produkt,
[7) zanieczyszczenie - każdą substancję, która nie jest celowo dodawana do
żywności, a jest w niej obecna w następstwie procesu produkcji, w tym
czynności wykonywanych w procesie produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz w
zabiegach weterynaryjnych, lub nieprawidłowości występujących w obrocie
albo jest następstwem zanieczyszczenia środowiska; termin ten obejmuje
obecne w żywności szkodniki, mikroorganizmy, toksyny, substancje che-
miczne lub inne substancje obce, które mogą stanowić zagrożenie dla zdro-
wia człowieka lub powodować nieprzydatność do spożycia, z wyłączeniem
substancji obcych, takich jak części owadów, włosy zwierząt, części meta-
liczne i szklane,]
<7) zanieczyszczenie - każdą substancję, która nie jest celowo dodawana
do żywności, a jest w niej obecna w następstwie procesu produkcji, włą-
czając w to poszczególne etapy uprawy roślin, chowu i hodowli zwierząt
oraz ich leczenia, a także wytwarzania, przetwarzania, przygotowywa-
nia żywności, uzdatniania, pakowania, transportu lub przechowywania,
albo jest następstwem zanieczyszczenia środowiska; definicja ta nie
obejmuje takich substancji obcych, jak fragmenty owadów, sierść zwie-
rząt,>
8) produkcja środków spożywczych - działania, których celem jest uzyskanie
środków spożywczych, obejmujące przygotowywanie surowców do prze-
w art. 3 w ust. 1:
nowe brzmienie pkt 4
i 7 wchodzi w życie z
dn. 23.12.2003 r.
(Dz.U. z 2003 r. Nr
208, poz. 2020)
03-12-15
©Kancelaria Sejmu s. 4/47
robu, ich przechowywanie, poddawanie procesom technologicznym, pako-
wanie i znakowanie oraz inne przygotowywanie do obrotu, a także prze-
chowywanie wyrobów gotowych do czasu wprowadzenia ich do obrotu oraz
przygotowywanie w zakładach żywienia zbiorowego lub w innych zakła-
dach, potraw, napojów lub wyrobów garmażeryjnych,
[9) obrót środkami spożywczymi - działania, odpłatne lub nieodpłatne, mające
na celu dostarczenie gotowych środków spożywczych oraz surowców lub
półproduktów konsumentom lub do zakładów żywienia zbiorowego, w tym
sprzedaż, przechowywanie i przewóz oraz podawanie potraw lub wyrobów
garmażeryjnych w samolotach i innych środkach przewozu,]
<9) obrót żywnością - wszelkie formy dysponowania żywnością, odpłatne
lub nieodpłatne, mające na celu dostarczenie żywności konsumentom, w
tym sprzedaż hurtową lub detaliczną, przechowywanie i przewóz,>
[10) zakład - miejsce wykonywania działalności gospodarczej w zakresie pro-
dukcji i obrotu żywnością,]
<10) zakład - miejsce wykonywania działalności w zakresie produkcji lub
obrotu żywnością, na wszystkich lub wybranych etapach tej działalno-
ści, począwszy od przygotowania do wprowadzenia do obrotu gotowych
produktów pierwotnych aż do oferowania do sprzedaży lub dostarcza-
nia żywności końcowemu konsumentowi, odpłatnie lub nieodpłatnie,>
<10a) zakład żywienia zbiorowego - miejsce prowadzenia działalności w za-
kresie zorganizowanego żywienia konsumentów,>
[11) zakład żywienia zbiorowego - miejsce prowadzenia działalności w zakresie
żywienia ludzi lub wprowadzania do obrotu wyrobów garmażeryjnych,]
<11) zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego - miejsce prowadzenia
działalności w zakresie zorganizowanego żywienia w szczególności w
szpitalach, zakładach opiekuńczo-wychowawczych, żłobkach, przed-
szkolach, szkołach, internatach, zakładach pracy, określonych grup
konsumentów, z wyłączeniem żywienia w samolotach i innych środkach
przewozu,>
[12) system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis
and Critical Control Point), zwany dalej „systemem HACCP” - postępowa-
nie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności poprzez identyfi-
kację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej
żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich
etapów procesu produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na
celu określenie metod ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań na-
prawczych,]
w art. 3 w ust. 1:
nowe brzmienia pkt
9,10, 11 i 12 oraz
dodany pkt 10a
wchodzą w życie z
dn. 23.12.2003 r.
(Dz.U. z 2003 r. Nr
208, poz. 2020)
<12) system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, zwany dalej
„systemem HACCP” - postępowanie mające na celu zapewnienie bez-
pieczeństwa żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagro-
żeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności oraz ryzyka wystą-
pienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produk-
cji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod
ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych,>
13) jakość zdrowotna żywności - ogół cech i kryteriów, przy pomocy których
charakteryzuje się żywność pod względem wartości odżywczej, jakości or-
ganoleptycznej oraz bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta,
03-12-15
©Kancelaria Sejmu s. 5/47
14) jakość organoleptyczna żywności - zespół cech obejmujących smak, zapach,
wygląd, barwę i konsystencję, które można wyodrębnić i ocenić przy pomo-
cy zmysłów człowieka,
[15) bezpieczeństwo żywności - ogół warunków, które muszą być spełnione, i
działań, które muszą być podjęte na wszystkich etapach produkcji żywności
i obrotu żywnością w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka,]
<15) bezpieczeństwo żywności - ogół warunków, które muszą być spełnione,
i działań, które muszą być podejmowane na wszystkich etapach pro-
dukcji i obrotu żywnością oraz środkami żywienia zwierząt gospodar-
skich w celu zapewnienia zdrowia i życia człowieka,>
[16) środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego:
a) środki spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przy-
gotowania wyraźnie różnią się od środków spożywczych powszechnie
spożywanych i przeznaczone są do zaspokajania szczególnych potrzeb
żywieniowych osób, których procesy trawienia i metabolizmu są za-
chwiane, lub osób, dla których ze względu na specjalny stan fizjolo-
giczny wskazane jest kontrolowanie spożycia określonych substancji w
żywności; środki te mogą być określane jako dietetyczne środki spo-
żywcze i obejmują również dietetyczne środki spożywcze specjalnego
przeznaczenia medycznego,
b) środki spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przy-
gotowania wyraźnie różnią się od środków spożywczych powszechnie
spożywanych i przeznaczone są do zaspokajania szczególnych potrzeb
żywieniowych zdrowych niemowląt i małych dzieci,]
<16) środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego - środki
spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygoto-
wania wyraźnie różnią się od środków spożywczych powszechnie spo-
żywanych i zgodnie z deklaracją zamieszczoną na etykiecie są wprowa-
dzane do obrotu z przeznaczeniem do zaspokajania szczególnych po-
trzeb żywieniowych:
a) osób, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane lub
osób, które ze względu na specjalny stan fizjologiczny mogą odnieść
szczególne korzyści z kontrolowanego spożycia określonych sub-
stancji zawartych w żywności; środki te mogą być określane jako
„dietetyczne”, albo
b) zdrowych niemowląt i małych dzieci,>
17) preparat do początkowego żywienia niemowląt - środek spożywczy specjal-
nego przeznaczenia żywieniowego stosowany w żywieniu niemowląt, po-
krywający całkowite zapotrzebowanie żywieniowe przez pierwsze cztery do
sześciu miesięcy życia,
18) preparat do dalszego żywienia niemowląt - środek spożywczy specjalnego
przeznaczenia żywieniowego stanowiący podstawowy płynny składnik
stopniowo różnicującej się diety, stosowany w żywieniu niemowląt powyżej
czwartego miesiąca życia,
20) środek spożywczy o niewłaściwej jakości zdrowotnej - środek spożywczy,
który nie odpowiada obowiązującym wymaganiom w zakresie warunków
zdrowotnych żywności i żywienia,
pkt 19 w ust. 1 w art.
3 skreślony
w art. 3 w ust. 1:
nowe brzmienie pkt
15 i 16 wchodzi w
życie z dn. 23.12.2003
r. (Dz.U. z 2003 r. Nr
208, poz. 2020)
lit. c) w pkt 16 w ust. 1
w art. 3 skreślona
03-12-15
Zgłoś jeśli naruszono regulamin