Przekładaniec
Składniki:
Ciasto kruche:2 łyżki miodu30 dag mąki5 dag cukru1 łyżeczka sody15 dag Kasi1 jajkoBiszkoptZrobić z 5 jaj, podzielić na dwie części i upiec osobnoKrem:pół litra mleka3 łyżki cukru1 budyń waniliowy1 cukier waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej 1 Kasia1/4 szkl. cukru pudruDodatki:galaretka wiśniowa1 tabliczka czekolady
Ciasto kruche:Wszystkie składniki posiekać nożem, następnie zagnieść i upiec w 180* ok 20 min.Krem:Z pół litra mleka odlać połowę szklanki, resztę zagotować. Mleko w szklance rozmieszać z proszkiem budyniowy, obiema mąkami, cukrem zwykłym i waniliowym. Wlać do gotującego się mleka. To wszystko ugotować na gęsto i ostudzić. Utrzeć mikserem margarynę z cukrem pudrem i powoli po 1 łyżce dodawać zimny budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę pokroić na drobniutkie kawałeczki wsypać do masy. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wody, poczekać aż stężeje i również pokroić na kawałki dodać do masy. Wszystko razem wymieszać łyżką.Na spód dać biszkopt jasny, na to położyć połowę kremu, następnie ciasto kruche, krem, biszkopt, a na końcu obficie posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
evunia_s