Pączki wiedeńskie.pdf

(114 KB) Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/paczki-wiedenskie//druk
Pączki wiedeńskie
stopień trudności:
czas przygotowania: 00:30
ilość porcji: 6
autor: Tesco
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
1/2 szkl. wody
Lukier:
Sposób przyrządzania:
200 g cukru pudru
1 łyŜka soku z cytryny
23 łyŜki gorącej wody
Przygotuj ciasto: do garnuszka wlej odmierzoną ilość wody i doprowadź do wrzenia. Następnie
dodaj masło i sól – wszystko mieszaj aŜ się roztopi. Zmniejsz ogień i jednym ruchem wsyp
przesianą mąkę. Ciasto gotuj do momentu aŜ stanie się gładkie i będzie odchodzić od
garnuszka. Gotowe ostudź. Następnie miksując, dodawaj do ciasta po jednym jajku.
Dodatkowo:
olej do smaŜenia
pergamin
Z pergaminu wytnij kwadraty i posmaruj olejem. Na kaŜdy z nich wyciśnij szprycą cukierniczą
kółko o średnicy 78 cm. Następnie na rozgrzanym oleju zatapiaj papier wraz z pączkiem. Po
chwili papier usuń i smaŜ pączki przez 5 minut z kaŜdej strony na złocisty kolor.
Gotowe wyjmij z oleju i osącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gotowym lukrem
posmaruj wystudzone pączki.
1 z 1
2011-02-28 09:13
450657037.003.png 450657037.004.png 450657037.005.png 450657037.006.png 450657037.001.png 450657037.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin