Faworki drożdżowe.pdf

(103 KB) Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/faworki-drozdzowe//druk
Faworki droŜdŜowe
stopień trudności:
czas przygotowania: 01:15
ilość porcji: 8
autor: Tesco
Składniki:
5 Ŝółtek
1 kg mąki
100 g droŜdŜy
2 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
1/4 kostki margaryny
1 op. cukru waniliowego
1/2 l oleju do pieczenia
cukier puder do posypania
przyprawy: sól
Sposób przyrządzania:
Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Następnie odlej 1/3 szklanki. DroŜdŜe rozpuść w odmierzonej
ilości ciepłego mleka, dodaj cukier waniliowy i 2 łyŜki mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce na 20 min.
Olej i margarynę stop powoli, na wolnym ogniu w garnuszku, ale nie gotuj. Następnie przestudź
i dodaj Ŝółtka – dokładnie wszystko wymieszaj. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli,
podgrzane składniki i wyrośnięte droŜdŜe. Ciasto najpierw wymieszaj łyŜką, a potem starannie
wyrób rękami. Gotowe przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części i rozwałkuj na ok. 0,5 cm placki.
KaŜdy z nich krój w 15 cm paski, w środku zrób nacięcie i przełóŜ przez nie faworka.
W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz. Faworki kładź i smaŜ z obu stron na złoty kolor. Osącz
następnie z nadmiaru tłuszczu, wykładając je na ręcznik papierowy.
Przed podaniem obsyp faworki przez sitko cukrem pudrem.
1 z 1
2011-02-28 09:05
450651377.003.png 450651377.004.png 450651377.005.png 450651377.006.png 450651377.001.png 450651377.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin