Podawanie posiłków gościom do pokoju hotelowego.pdf

(323 KB) Pobierz
Technik_hotelarstwa_341[04]_Z4.04_u.doc
MINISTERSTWO EDUKACJI
NARODOWEJ
Iwona Ziemnicka
Podawanie posiłków gościom do pokoju hotelowego
341[04].Z4.04
Poradnik dla ucznia
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy
Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
93939277.001.png 93939277.002.png 93939277.003.png
Recenzenci:
mgr Grażyna Brocka
mgr inż. Alicja Drażba
Opracowanie redakcyjne:
mgr inż. Iwona Ziemnicka
Konsultacja:
mgr inż. Piotr Ziembicki
Korekta:
Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 341[34].Z4.04
„Podawanie posiłków gościom do pokoju hotelowego” zawartego w modułowym programie
nauczania dla zawodu technik hotelarstwa.
Wydawca
Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy, Radom 2006
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
1
SPIS TREŚCI
1. Wprowadzenie
3
2. Wymagania wstępne
5
3. Cele kształcenia
6
4. Materiał nauczania
7
4.1. Zamawianie i przygotowanie posiłków podawanych do pokoi hotelowych
7
4.1.1. Materiał nauczania
7
4.1.2. Pytania sprawdzające
14
4.1.3. Ćwiczenia
15
4.1.4. Sprawdzian postępów
17
4.2. Zasady podawania posiłków zamówionych do pokoi hotelowych
18
4.2.1. Materiał nauczania
18
4.2.2. Pytania sprawdzające
22
4.2.3. Ćwiczenia
22
4.2.4. Sprawdzian postępów
24
4.3. Rozliczenie kosztów podawanych posiłków oraz współpraca z innymi
działami zakładu hotelarskiego
25
4.3.1. Materiał nauczania
25
4.3.2. Pytania sprawdzające
26
4.3.3. Ćwiczenia
27
4.3.4. Sprawdzian postępów
28
5. Sprawdzian osiągnięć
29
6. Literatura
35
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
2
1. WPROWADZENIE
Poradnik ten będzie Ci pomocny w przyswajaniu wiedzy o sposobach zamawiania,
przygotowania i podawania gościom posiłków do pokoi hotelowych, rozliczeniu kosztów
posiłków oraz o współpracy z innymi działami w zakładzie hotelarskim, a także ułatwi Ci
opanowanie umiejętności związanych z podawaniem posiłków do pokoi hotelowych.
Poradnik ten zawiera:
1. Wykaz literatury, z jakiej możesz korzystać podczas nauki.
2. Wymagania wstępne, czyli wykaz niezbędnych umiejętności, które powinieneś mieć
opanowane, aby przystąpić do realizacji tej jednostki modułowej.
3. Cele kształcenia jednostki modułowej.
4. Materiał nauczania (rozdział 4) umożliwia samodzielne przygotowanie się do
wykonywania ćwiczeń i zaliczenia sprawdzianów. – czyli wiadomości dotyczące
podawania gościom posiłków do pokoju hotelowego.
5. Zestawy pytań, które pomogą sprawdzić Ci, czy opanowałeś podane treści nauczania.
6. Ćwiczenia umożliwiające nabycie umiejętności praktycznych, które zawierają:
- wykaz materiałów, narzędzi i sprzętu potrzebnego do realizacji ćwiczenia,
- sposób wykonania ćwiczenia,
- wskazówki dotyczące sposobu oceniania Twojej pracy przez nauczyciela.
7. Sprawdzian postępów – pozwoli Ci sprawdzić stan swojej wiedzy i zakres umiejętności.
Jeżeli masz trudności ze zrozumieniem tematu lub ćwiczenia, to poproś nauczyciela lub
instruktora o wyjaśnienie i ewentualne sprawdzenie, czy dobrze wykonujesz daną
czynność.
8. Sprawdzian osiągnięć – w rozdziale 5 tego poradnika zamieszczony został przykładowy
sprawdzian osiągnięć, który zawiera:
- instrukcję, w której omówiono tok postępowania podczas przeprowadzania
sprawdzianu,
- zestaw zadań testowych zawierający różnego rodzaju zadania,
- przykładową kartę odpowiedzi, w której w przeznaczonych miejscach wpisz
odpowiedzi na pytania; będzie to stanowić dla Ciebie trening przed sprawdzianem
zaplanowanym przez nauczyciela,
- zadanie typu próba pracy i instrukcję do wykonania poprawnie zadania.
Sformułowanie „przygotować posiłek ” używane w dalszej części poradnika powinieneś
rozumieć jako przygotowanie tacy lub wózka z posiłkiem i właściwe rozmieszczenie na nich
potraw. Szczególną uwagę zwróć na opanowanie umiejętności: organizacji pracy podczas
przygotowywania posiłku zamawianego do pokoju, estetykę ubioru i formy zachowania
zgodne z obowiązującymi standardami, sposobu przygotowania i podawania potraw do
pokoju hotelowego.
Jednostka modułowa „Podawanie posiłków gościom do pokoju hotelowego”, której treści
teraz poznasz jest jednym z modułów koniecznym do zapoznania się z działalnością
gastronomiczną w zakładzie hotelarskim – schemat układu jednostek modułowych. Program
tej jednostki modułowej będzie realizowany w pracowni obsługi konsumenta.
Bezpieczeństwo i higiena pracy
W czasie pobytu w pracowni obsługi konsumenta musisz przestrzegać regulaminów,
przepisów bhp i higieny pracy oraz ubioru obowiązującego na tego typu zajęciach.
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
3
Moduł 341[04].Z4
Działalność gastronomiczna w zakładzie
hotelarskim
34104].Z4.01
Sporządzanie jadłospisów
341[04].Z4.03
Obsługa gości w hotelowym lokalu
gastronomicznym
341[04].Z4.02
Sporządzanie posiłków
341[04].Z4.04
Podawanie posiłków gościom do pokoju
hotelowego
341[04].Z4.05
Komunikowanie się z gośćmi w języku obcym
w zakresie usług gastronomicznych
Schemat jednostek modułowych
„Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego”
4
93939277.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin