Wieniec bananowo-orzechowy.doc

(31 KB) Pobierz
Wieniec bananowo-orzechowy

Wieniec bananowo-orzechowy

Wieniec bananowo-orzechowy
 

Składniki

·         150g orzechów włoskich,

·         garść całych, łuskanych orzechów laskowych,

·         125g masła lub margaryny,

·         szklanka brązowego cukru,

·         2 szklanki maki,

·         3 jaja,

·         3 dojrzale, średniej wielkości banany,

·         sok z cytryny,

·         kilka kropel olejku migdałowego,

·         łyżeczka cukru wanilinowego,

·         3 łyżki jogurtu naturalnego,

·         po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody,

·         tłuszcz i bulka tarta lub mąka do obsypania formy lub papier do pieczenia.

Opis przygotowania

Orzechy włoskie poszatkować na bardzo drobno. Jajka utrzeć z cukrem wanilinowym, polowa szklanki cukru i masłem na jasno brązową piane (masło musi być płynne ale chłodne). Banany obrać, zmiażdżyć widelcem, skropić sokiem z cytryny, dodać pozostały cukier, jogurt , wymieszać łyżka i zmiksować do uzyskania w miarę gładkiej masy. Make należy przesiać z soda i proszkiem. Do masy jajecznej, mieszając za pomocą łyżki, dodawać porcjami masę bananowa. Po połączeniu obydwu mas, dodawać w ten sam sposób make. Na koniec dodać olejek (aromat) migdałowy i orzechy włoskie po czym dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bulka lub mąką, rozgrzać piekarnik. Piec 40-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu, pozostawić ciasto do przestygnięcia. Na wierzch powtykać orzechy laskowe. Ciasto polać polewa czekoladowa lub orzechowa.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin