Fale dunaju.doc

(28 KB) Pobierz
Ciasto z miodem i orzechami

Fale Dunaju

 

 


 

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
Masa budyniowa:
20 dag masła
budyń śmietankowy
½ litra mleka
Ponadto:
ok. 80 dag jabłek
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

 

Sposób wykonania:

Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.

Obrane jabłka pokroić w plasterki i powkładać rzędami w surowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.

Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Ciasto posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki.

Smacznego.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin