Gołąbki wegetariańskie
Składniki: 1 duża biała kapusta 1,5 szklanki śmietany5 dkg tartego żółtego seraFarsz:10 dkg suszonych grzybów4 ugotowane na twardo jajka2 cebule2 łyżki oleju2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperkusól, pieprzSposób przyrządzenia:W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, a gdy zmiękną ugotować je w niej, odcedzić, posiekać nożem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Zeszkloną cebulę wymieszać z pokrojonymi grzybami, obranymi pokrojonymi w kosteczkę jajkami, zieleniną, przyprawić i wymieszać. Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym łączeniem w dół. Gołąbki układamy w naczyniu na jednym z wierzchnich liści. Najlepiej nadają się do tego naczynia żaroodporne, kamionkowe lub całe z metalu z grubymi ściankami. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z serem i pieczemy w piekarniku aż kapusta będzie dostatecznie miękka.
Kotlet z ziemniaków
Składniki:1,5 szklanki ziemniaków piure2 łyżki dobrej musztardy2 łyżki posiekanego koperku1 łyżeczka posiekanego czosnku½ szklanki drobniutko posiekanej cebuli1 utarte na tarce jajko na twardo1 jajkobułka tartaoliwa z oliweksól, pieprzSposób przyrządzenia:Drobno posiekany czosnek i cebulę zeszklić w rondlu na odrobinie oliwy. W misce wymieszać ziemniaki, czosnek, cebulę, musztardę, koperek, utarte jajko na twardo, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotleciki, zanurzyć w skłóconym jajku, obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotlety na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. Podawać z ostrymi dodatkami.
Pierożki z warzywami, pieczone
Składniki:Ciasto:25 dkg mąki1.5 dag drożdży3 jajka125ml mlekałyżka olejułyżeczka cukrusól2łyżki sezamu. Farsz:10 dkg kukurydzy3 ziemniakipapryka3pomidory2cebulełyżka olejunatka pietruszkisól.Sposób przyrządzenia:Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 5 łyżkami letniego mleka i 2łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać resztę mąki i mleka, jajka i szczyptę soli. Wyrobić powoli wlewając tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki. Kukurydzę, ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną paprykę, pomidory i posiekaną cebule podsmażyć na oleju .Dodać pokrojoną pietruszkę, doprawić solą. Farsz nakładać na krążki ciasta. Zlepić brzegi. piec 20-30 minut w temp.180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posypać sezamem.
Kotlety ryżowe
Składniki:2 szklanka ugotowanego ryżu (powinien się kleić)2 jajka3 łyżka masłapół szklanki tartego sera (edamski z mozzarellą)3 łyżka siekanej natkisól, pieprzbułka tartaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę więcej bułki tartej. Formować małe kotleciki i od razu kłaść je na rozgrzany olej. Należy dobrze je podsmażyć z jednej strony, bo przy odwracaniu lubią się łamać. Podawać na liściu sałaty jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.
Gołąbki z sosem pomidorowym
Składniki: • 8-12 liści kapusty • 1 szklanka ryżu • 1 cebula (posiekana) • 15 dag pieczarek • 2 jajka • 1 szklanka przecieru pomidorowego • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżeczka mąki • 1 łyżeczka vegety • sól • pieprz • zielenina • tłuszcz Sposób przyrządzenia: Liście sparzyć i poczekać aż wystygną. Ryż wsypać do wody i ugotować, poczekać aż wystygnie. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć z cebulą. Dodać do ryżu grzyby, jajka, sól i pieprz, vegetę i zieleninę. Dobrze wymieszać. Układać na liściach i zawijać. W garnku stopić tłuszcz, włożyć do niego gołąbki. Skropić wodą, posypać przyprawami i udusić. Oddzielnie przygotować sos pomidorowy z wody, śmietany, mąki, przypraw i przecieru. Podając polewać sosem.
Kotlety z kapusty
Składniki: 1 niewielka główka kapusty 1 jajko 1 cebula tłuszcz, sól pieprz mąka tarata bułka Wykonanie: Pokrojoną na ćwiartki kapustę, ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajko, trochę mąki oraz cebulkę podsmażoną na odrobinie tłuszczu. Z gotowej masy uformować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i smażyć na złoty kolor. Można je podawać z ryżem. Świetnie smakują z pieczywem, przyprawione keczupem. Polecam wszystkim amatorom kapusty.
Wegetariańskie Fajitas
Skład: oliwa 1 filiżanka posiekanej cebuli po 1 papryki czerwonej, zielonej i żółtej puszka czerwonej fasoli ½ filiżanki kukurydzy mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 1 filiżanka wody lub bulionu 6 tortilli pszennych sałata Sposób przyrządzenia: Na oliwie podsmażyć cebulę i posiekana paprykę. W bulionie podgotować do częściowego wyparowania fasolę i kukurydzę i 2-3 łyżeczkami przyprawy. Gdy prawie całkowicie odparuje dorzucamy podsmażoną paprykę i cebulę. Nałożyć do tortilli i ułożyć na talerzu wyłożonego sałatą.
Placuszki cebulowo-kukurydziane
Składniki1 duża cebula
2 łyżki masła
1 puszka kukurydzy
150 ml mleka
25 dag mąki
pęczek natki
4 jajka
sól i pieprz
sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, natkę drobno po-siekać, kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka, mleko i mąkę zmiksować lub dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
Dodać cebulę z masłem i kukurydzę. Ciasto przyprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, łyżką nakładać nieduże porcje ciasta. Smażyć na rumiano z każdej strony. Placuszki można podawać z keczupem lub sosem czosnkowym
beatak14