przepisy wegetariańskie.doc

(82 KB) Pobierz
Gołąbki wegetariańskie


Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki wegetariańskie

Składniki:
1 duża biała kapusta
1,5 szklanki śmietany
5 dkg tartego żółtego sera
Farsz:
10 dkg suszonych grzybów
4 ugotowane na twardo jajka
2 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu.. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.
Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, a gdy zmiękną ugotować je w niej, odcedzić, posiekać nożem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Zeszkloną cebulę wymieszać z pokrojonymi grzybami, obranymi pokrojonymi w kosteczkę jajkami, zieleniną, przyprawić i wymieszać.
Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym łączeniem w dół. Gołąbki układamy w naczyniu na jednym z wierzchnich liści. Najlepiej nadają się  do tego naczynia żaroodporne, kamionkowe lub całe z metalu z grubymi ściankami. Całość polewamy śmietaną wymieszaną z serem i pieczemy w piekarniku aż kapusta będzie dostatecznie miękka.

 

Kotlet z ziemniaków


Kotlet z ziemniaków

Składniki:
1,5 szklanki ziemniaków piure
2 łyżki dobrej musztardy
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanego czosnku
½ szklanki drobniutko posiekanej cebuli
1 utarte na tarce jajko na twardo
1 jajko
bułka tarta
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Drobno posiekany czosnek i cebulę zeszklić w rondlu na odrobinie oliwy. W misce wymieszać ziemniaki, czosnek, cebulę, musztardę, koperek, utarte jajko na twardo, przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotleciki, zanurzyć w skłóconym jajku, obtoczyć w tartej bułce. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć kotlety na małym ogniu po 5 minut z każdej strony. Podawać z ostrymi dodatkami.

 

 

 

 

 

 

Pierożki z warzywami, pieczone

Składniki:
Ciasto:
25 dkg mąki
1.5 dag drożdży
3 jajka
125ml mleka
łyżka oleju
łyżeczka cukru
sól
2łyżki sezamu.
Farsz:
10 dkg kukurydzy
3 ziemniaki
papryka
3pomidory
2cebule
łyżka oleju
natka pietruszki
sól.
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z 5 łyżkami letniego mleka i 2łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie dodać resztę mąki i mleka, jajka i szczyptę soli. Wyrobić powoli wlewając tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki. Kukurydzę, ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną paprykę, pomidory i posiekaną cebule podsmażyć na oleju .Dodać pokrojoną pietruszkę, doprawić solą. Farsz nakładać na krążki ciasta. Zlepić brzegi. piec 20-30 minut w temp.180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posypać sezamem.

 

Kotlety ryżowe

Składniki:
2 szklanka ugotowanego ryżu (powinien się kleić)
2 jajka
3 łyżka masła
pół szklanki tartego sera (edamski z mozzarellą)
3 łyżka siekanej natki
sól, pieprz
bułka tarta
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, można dodać trochę więcej bułki tartej. Formować małe kotleciki i od razu kłaść je na rozgrzany olej. Należy dobrze je podsmażyć z jednej strony, bo przy odwracaniu lubią się łamać. Podawać na liściu sałaty jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gołąbki z sosem pomidorowym

 

Składniki:
• 8-12 liści kapusty
• 1 szklanka ryżu
• 1 cebula (posiekana)
• 15 dag pieczarek
• 2 jajka
• 1 szklanka przecieru pomidorowego
• 1/2 szklanki śmietany
• 1 łyżeczka mąki
• 1 łyżeczka vegety
• sól
• pieprz
• zielenina
• tłuszcz

Sposób przyrządzenia:
Liście sparzyć i poczekać aż wystygną. Ryż wsypać do wody i ugotować, poczekać aż wystygnie. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć z cebulą. Dodać do ryżu grzyby, jajka, sól i pieprz, vegetę i zieleninę. Dobrze wymieszać. Układać na liściach i zawijać. W garnku stopić tłuszcz, włożyć do niego gołąbki. Skropić wodą, posypać przyprawami i udusić. Oddzielnie przygotować sos pomidorowy z wody, śmietany, mąki, przypraw i przecieru. Podając polewać sosem.

 

Kotlety z kapusty

Składniki:
1 niewielka główka kapusty
1 jajko
1 cebula
tłuszcz,
sól
pieprz
mąka
tarata bułka
Wykonanie:
Pokrojoną na ćwiartki kapustę, ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajko, trochę mąki oraz cebulkę podsmażoną na odrobinie tłuszczu. Z gotowej masy uformować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i smażyć na złoty kolor. Można je podawać z ryżem. Świetnie smakują z pieczywem, przyprawione keczupem. Polecam wszystkim amatorom kapusty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wegetariańskie Fajitas

Skład:
28312lrg0eb.jpg

oliwa
1 filiżanka posiekanej cebuli
po 1 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
puszka czerwonej fasoli
½ filiżanki kukurydzy
mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej
1 filiżanka wody lub bulionu
6 tortilli pszennych
sałata
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie podsmażyć cebulę i posiekana paprykę. W bulionie podgotować do częściowego wyparowania fasolę i kukurydzę i 2-3 łyżeczkami przyprawy. Gdy prawie całkowicie odparuje dorzucamy podsmażoną paprykę i cebulę. Nałożyć do tortilli i ułożyć na talerzu wyłożonego sałatą.

 

Placuszki cebulowo-kukurydziane 

Składniki
1 duża cebula

2 łyżki masła

1 puszka kukurydzy

150 ml mleka

25 dag mąki

pęczek natki

4 jajka

sól i pieprz

sposób  przygotowania

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, natkę drobno po-siekać, kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka, mleko i mąkę zmiksować lub dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.

Dodać cebulę z masłem i kukurydzę. Ciasto przyprawić do smaku solą i pieprzem, zamieszać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, łyżką nakładać nieduże porcje ciasta. Smażyć na rumiano z każdej strony. Placuszki można podawać z keczupem lub sosem czosnkowym

 

Shake waniliowy:
2 szkl lodow waniliowych
1 1/4 szl mleka
3 lyzki cukru

Shake czekoladowy:
2 szkl lodow waniliowych
1 1/4 szkl mleka
2 lyzki czekoladowego napoju Nesquik(lub slodkie kakao)

Shake Truskawkowy:
2 szkl lodow waniliowych
1 1/4 szkl mleka
2 lyzki truskawkowego Nesquik

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin