Carbonara.doc

(177 KB) Pobierz

Carbonara 


 

30 dag wędzonego boczku

5 ząbków czosnku

jajko

szklanka śmietany

30 dag parmezanu

40 dag makaronu

pieprz biały, sól


 

Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na chrupiąco. Dodaj zmiażdżony czosnek, smaż chwilę razem. Wlej śmietanę, wymieszaj, gotuj na małym ogniu 2 minuty. Parmezan zetrzyj na tarce, połowę wsyp do śmietany, aby zagęścić sos. Przypraw go do smaku sola i pieprzem. Makaron ugotuj al dente (na półtwardo) w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z sosem. Rozkłócone jajko połącz z resztą sera i dodaj do patelni. Wymieszaj, chwilę trzymaj na ogniu, aby ser zaczynał się topić. Podawaj od razu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin