Kolorowa zapiekanka.doc

(30 KB) Pobierz

Kolorowa zapiekanka 

 


50 dag filetów z dowolnej ryby

szklanka makaronu rurki

puszka pomidorów

1/3 paczki mrożonego szpinaku

po 125 ml śmietany i jogurtu

sól, pieprzłyżka tartej bułki

3 łyżki startego żółtego sera

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

 

 

Filety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz, odstaw na 1/2 godziny. Następnie usmaż z obu stron na oleju na złoty kolor.

Szpinak duś na maśle ok. 5 min. Pomidory wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą na durszlaku.

Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką. Ułóż w nim warstwę makaronu, a na niej kawałki filetów, pomidory i szpinak. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, polej tą mieszaniną zapiekankę. Wierzch posyp pozostałą tartą bułką. Zapiekaj ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin