Kolorowa zapiekanka
•50 dag filetów z dowolnej ryby
•szklanka makaronu rurki
•puszka pomidorów
•1/3 paczki mrożonego szpinaku
•po 125 ml śmietany i jogurtu
•sól, pieprz•łyżka tartej bułki
•3 łyżki startego żółtego sera
•2 łyżki masła
•2 łyżki oleju
Filety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz, odstaw na 1/2 godziny. Następnie usmaż z obu stron na oleju na złoty kolor.
Szpinak duś na maśle ok. 5 min. Pomidory wyjmij z zalewy, pokrój na ćwiartki. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Przelej zimną wodą na durszlaku.
Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, posyp tartą bułką. Ułóż w nim warstwę makaronu, a na niej kawałki filetów, pomidory i szpinak. Śmietanę wymieszaj z jogurtem, polej tą mieszaniną zapiekankę. Wierzch posyp pozostałą tartą bułką. Zapiekaj ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
beatak14