Pizzeretki
Składniki
· Składniki na ciasto
·
· * 180g mąki
· * 1 jajko
· * 1/2 opakowania drożdży instant (3,5g)
· * 1/4 łyżeczki soli
· * szczypta cukru
· * 35g masła roślinnego
· * 60 ml mleka 0 % tłuszczu
· Składniki na farsz
· * 60g cebuli
· * 5g oleju (do podsmażenia cebuli)
· * 120g szynki
· * 50 g startego sera Gouda
· * 50g papryki: czerwonej i żółtej
· * 40g kukurydzy konserwowej
· * 30g białka kurzego
· * ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
1. Wymieszać mąkę z drożdżami, dodać całe jajko, sól, cukier oraz masło rozpuszczone w niezbyt gorącym mleku. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - najlepiej w ciepłe miejsce.
2. Przygotować farsz: podsmażyć posiekaną cebulę na oleju, paprykę oraz szynkę pokroić w małą kostkę.
3. Wszystkie składniki farszu połączyć razem i wymieszać.
4. Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim farsz, zwinąć ciasno w roladę. Roladę pociąć na plastry grubości 3 cm.
5. Powstałe krążki poukładać na papierze do pieczenia. Dać wyrosnąć jeszcze ok. 15 minut, ewentualnie przed pieczeniem posmarować wierzch pizzeretek białkiem. Ja tak zrobiłam - dzięki temu ładnie błyszczały po upieczeniu.
6. Pizzeretki pieczemy w 180-200 st. C. około 20-25 minut (w nagrzanym piekarniku).
7. U mnie 10 minut w 200 st. C oraz drugie 10 minut w 180 st.C (przy włączonej funkcji termoobiegu).
8. Czas pieczenia i temperaturę najlepiej dostosować do możliwości swojego piekarnika:)
9. Kaloryczność oraz wartości odżywcze
10. Według mojego przepisu wychodzi 10 pizzeretek.
11. Średnio 1 pizzeretka to 148 kcal, a w tym 6,4g białka, 6,4g tłuszczu, 15,6g węglowodanów
Koteciek