Pizzeretki.docx

(13 KB) Pobierz

Pizzeretki

 

Składniki

·         Składniki na ciasto

·          

·         * 180g mąki

·         * 1 jajko

·         * 1/2 opakowania drożdży instant (3,5g)

·         * 1/4 łyżeczki soli

·         * szczypta cukru

·         * 35g masła roślinnego

·         * 60 ml mleka 0 % tłuszczu

·          

·         Składniki na farsz

·          

·         * 60g cebuli

·         * 5g oleju (do podsmażenia cebuli)

·         * 120g szynki

·         * 50 g startego sera Gouda

·         * 50g papryki: czerwonej i żółtej

·         * 40g kukurydzy konserwowej

·         * 30g białka kurzego

·         * ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1.      Wymieszać mąkę z drożdżami, dodać całe jajko, sól, cukier oraz masło rozpuszczone w niezbyt gorącym mleku. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - najlepiej w ciepłe miejsce.

2.      Przygotować farsz: podsmażyć posiekaną cebulę na oleju, paprykę oraz szynkę pokroić w małą kostkę.

3.      Wszystkie składniki farszu połączyć razem i wymieszać.

4.      Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozłożyć na nim farsz, zwinąć ciasno w roladę. Roladę pociąć na plastry grubości 3 cm.

5.      Powstałe krążki poukładać na papierze do pieczenia. Dać wyrosnąć jeszcze ok. 15 minut, ewentualnie przed pieczeniem posmarować wierzch pizzeretek białkiem. Ja tak zrobiłam - dzięki temu ładnie błyszczały po upieczeniu.

6.      Pizzeretki pieczemy w 180-200 st. C. około 20-25 minut (w nagrzanym piekarniku).

7.      U mnie 10 minut w 200 st. C oraz drugie 10 minut w 180 st.C (przy włączonej funkcji termoobiegu).

8.      Czas pieczenia i temperaturę najlepiej dostosować do możliwości swojego piekarnika:)

9.      Kaloryczność oraz wartości odżywcze

10.  Według mojego przepisu wychodzi 10 pizzeretek.

11.  Średnio 1 pizzeretka to 148 kcal, a w tym 6,4g białka, 6,4g tłuszczu, 15,6g węglowodanów

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin