Faszerowana papryka40 dag. mielonej wołowiny,4 zielone papryki,cebula,ząbek czosnku, 2 pomidory,łyżka rodzynek,5-6 zielonych oliwek,50 g. migdałów,łyżka octu lub soku z cytryny, 2 łyżki mąki,jajko,filiżanka tartej bułki,czarny pieprz,sól,oliwa lub olej do smażenia.Strąki papryki podpiec na ruszcie, aż popęka skórka, obrać, naciąć, wyjąć nasiona. Cebulę pokroić, czosnekposiekać i rozgnieść z solą. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki umyć.Cebulę zeszklić na oliwie, potem krótko podsmażyć z mięsem.Migdały sparzyć, osączyć, zdjąć skórkę, razem z oliwkamidrobno posiekać. Wymieszać z pomidorami, mięsem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, rodzynkami, przyprawić soląi octem lub sokiem z cytryny. Smażyć przez 5 minut.Farszem napełnić strąki papryki, panierować je w mące,rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
bells.069