Kawior z bakłażanówPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.500 g baklazanow,2 cebule,2 zabki czosnku,1 pomidor,1 lyzka oliwy lub oleju roslinnego,sok z 1/3 cytryny,szczypta mielonej ostrej papryki,sol, pieprz,oliwa lub olej do smazenia.1. Baklazany umyc i upiec (10-15 min) w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku.Ostudzic, obrac i bardzo drobno posiekac.2. Cebule obrac, drobno posiekac i zasmazyc na polowie oliwy na jasnozloty kolor. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac i wypestkowac. Pokroic na male kawaleczki i zasmazyc na reszcie oliwy. Czosnek obrac i rozetrzec z 1 lyzeczkasoli.3. Wszystkie skladniki polaczyc ze soba, dodac 1 lyzke oliwy i starannie wymieszac. Poddusic przez 5-10 min na malym ogniu, az do odparowania nadmiaru wody. Ostudzic.4. Podawac jako samodzielna przystawke lub dodatek do blinow i zimnych potrawmiesnych.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 60.
bells.069