Składniki na około 12 średnich scones:
· 40 dag mąki pszennej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki soli
· 10 dag zimnego masła
· 5 dag cukru
· 10 dag rodzynek
· 2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by osiągnąć 250 ml płynu
Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania wierzchów. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeśli zbyt mocno się klei - dosypać mąki). Rozwałkować grubo - na około 1,5 cm. Wycinać krążki szklanką. Ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu pozostałym mlekiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno z masłem, konfiturą i bitą śmietaną.
bells.069